В ПАМ’ЯТЬ БЛАЖЕННОГО ОТЦЯ ОЛЕКСИ ЗАРИЦЬКОГО.

3 червня 2001 року в Празник Зіслання Святого Духа в Караганді Преосвященний Єпископ Василій І. Медвіт, ЧСВВ, Апостольський Візитатор для вірних УГКЦ в Казахстані та Середній Азії, освятив каплицю, котра має за покровителя блаженного отця Олексу Зарицького, який працював та загинув у Казахстані. А 27 червня 2002 року вперше відбувся храмовий празник в каплиці блаженного отця Олекси. Урочисте богослужіння очолив о. Василій Говера, парох Караганди, у співслужінні з о. Іринеєм Бабінцем ЧСВВ та о. Ростиславом-Романом Малярчуком, який приїхав зі столиці Казахстану Астани. У Божественній літургії взяв участь також Карагандинський римо-католицький єпископ Іван Павло Ленга, який виголосив проповідь та привітав усіх вірних з цим святом. Невеличка каплиця ледве вміщала всіх парафіян та гостей, які численно прийшли на празник. На літургії були присутні студенти зі Стемфорду (США), які в даний час перебувають на душпастирській практиці в Казахстані, римо-католицькі священики та сестри.

Після літургії було відправлено Молебень до блаженного отця Олекси та освячено воду. А на закінчення урочистості для всіх присутніх на подвір’ї були приготовані столи зі скромним почастунком. Вірні візантійського та римського обрядів, українці та росіяни, німці та поляки разом прославляли спільного блаженного, який протягом своєї праці в Казахстані та Росії працював для цілої Католицької Церкви.

А невдовзі в Караганді постане ще один, на цей раз римо-католицький храм, покровителем якого також стане отець Олекса Зарицький.

А численна греко-католицька громада Караганди планує розпочати цього року будівництво нового храму, який замінить невеличку дерев’яну церковцю, подаровану німецькою благодійною організацією «Реновабіс».

Того ж дня в Караганді відбулася ще одна знаменна подія: вперше це шахтарське місто відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Казахстані Василь Цибенко у супроводі першого секретаря посольства Ігоря Іванченка. В цей день посол зустрівся з активом українського товариства ім. Тараса Шевченка «Рідне Слово» та з о. Василієм Говерою, парохом греко-католицької парафії Покрови Пресвятої Богородиці в Караганді. Гості відвідали церкву та парафіяльну школу пообіцявши допомогти підручниками для школи та в облаштуванні української світлиці. Посол Цибенко у супроводі отців Василія Говери і Ростислава-Романа Малярчука та голови українського товариства Мирослава Зеленяка, відвідали також Спаськ, де розташований колишній табірний цвинтар, на якому поховані тисячі політичних в’язнів, та поклали квіти біля пам’ятника українцям, які спочивають на цьому місці.

Треба підкреслити що в останній час налагоджуються добрі відносини між представництвом України в Казахстані та українськими громадами і парафіями. Нещодавно посол України, перебуваючи з візитом у Павлодарі, відвідав греко-католицьку церкву та поспілкувався з громадою. Сподіваємось, що такі відносини і на далі будуть розвиватися і міцніти.

Прес-служба УГКЦ

у Казахстані

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.