Англіканська Церква дозволила розлученим особам повторно одружуватись…

Велика Британія

Архієпископ Роуен Вільямс — новий керівник Церкви Англії.

Британська преса гаряче привітала призначення на Кентерберійську кафедру архієпископа Роуена Вільямса, відомого своєю поблажливою позицією щодо одностатевих союзів, повторних одружень та висвячення жінок на єпископів. Водночас це призначення викликало значне занепокоєння у рядах «консервативно налаштованих» англіканських віруючих. Посада архієпископа Кентерберійського є тотожною посаді глави Церкви Англії і водночас лідера Англіканського союзу Церков.

Мас-медіа Великої Британії загалом широко висвітлювали призначення Роуена Вільямса, причому коментарі у різних газетах дуже відрізнялися. Більшість коментаторів підтримали прем’єр-міністра Тоні Блера, який здійснив призначення Роуена Вільямса від імені королеви Єлизавети II на підставі рекомендацій церковних властей.

За словами «Дейлі Телеґраф», розкол у лоні Церкви Англії може відбутися саме через радикальні соціальні погляди нового архієпископа Кентерберійського, зокрема, його критичне ставлення до методів, що їх Захід вживає проти Іраку.

«Цей прелат розворушить Кентербері», — пише газета, цитуючи вислів короля Генріха II на адресу Томаса Беккета, який був архієпископом Кентерберійським у 12 ст.

Газета «Ґардіан» поза тим стверджує, що Роуен Вільямс «є втіленням усіх інтелектуальних та пасторальних якостей, яких тільки можна сподіватися».

Стаття в «Дейлі Мейл» є однією з тих, що стверджують, начебто Роуен Вільямс є соціально вільним, але теологічно ортодоксальним прелатом. «У найближчі роки слід чекати численних баталій, викликаних його жорсткою соціальною позицією, але, мабуть, жодної, яка мала б підставою його доктринальні погляди», — вважає британська газета.


Англіканська Церква дозволила розлученим особам повторно одружуватись, але лише за «виняткових обставин». Вона також визнала можливість релігійного одруження поза храмом. Ці рішення були прийняті під час останнього генерального синоду, що проходив у липні в Йорку.

За те, щоб давати дозвіл на повторне одруження за певних обставин проголосували 269 англіканськх прелатів проти 83. Англіканська Церква уточнила при цьому, що вона не ставить під сумнів питання про нерозривність подружжя, яке є «союзом чоловіка і жінки на все життя», однак підтвердила, що повинна також визнати можливість розриву і дозволити повторне одруження у Церкві.

Дане рішення синоду англіканської Церкви лише узаконило практику, яка вже фактично існувала у цій Церкві і за якою деякі священики з власної ініціативи приймали рішення про освячення повторного шлюбу. До того, як це рішення буде зафіксовано у церковній документації, єпископам самим належить визначати лінію дій для своєї єпархії.

Під час того ж синоду у Йорку делегати англіканської Церкви прийняли рішення дозволити одружуватись поза храмом або іншій церкві чи навіть парафії, на вибір наречених. Тепер відповідно до ситуації священик може дати парі шлюб на луці, в парку чи, наприклад, на стадіоні. Втім, як заявив журналістам єпископ Лондона Річард Чартрз, можливість вибору місця одруження не буде необмеженою, для цього теж буде встановлено відповідний ліміт.


Причиною зростання числа випадків екзорцизму (тобто, обряду вигнання бісів) є поширеня квазірелігійного вчення «Нью ейдж» («Нова епоха») і релігійного неуцтва, вважає англійський екзорцист священик Джеремі Девіс.

Клирик Вестмінстерської єпархії стверджує, що в останні роки йому дедалі частіше доводиться йти назустріч проханням людей про вигнання з них демонів. «Одержимість демонами зустрічається щораз, то більше, — каже священик. — Головна причина цього полягає у зростанні людської гордині, у спробах людини у всьому розраховувати на свої власні сили, будувати щастя без Бога».

Іншими причинами одержимості о. Девіс вважає «релігійне неуцтво» сучасних людей, які охоче довіряють численним лжепророкам і, таким чином, завдають важкого удару своєму духовному і психічному здоров’ю.

В останні роки число екзорцизмів в Англії різко зросло — до того ж, як серед англіканців, так і серед католиків. Чимало англіканських єпископів стурбовані тією обставиною, що за вигнання бісів беруться священики, які не мають на це дозволу від церковних властей. Крім того, перед тим, як розпочати обряд екзорцизму, людина, яка вважає, що в неї вселився демон, повинна звернутися до єпархіального експерта, наділеного значним досвідом у цій сфері.

В більшості випадків, вважають спеціалісти, йдеться не про вплив темних духів, а про психічні захворювання.

Водночас сама тенденція поширення екзорцизму викликає серйозні побоювання в християнському середовищі.

Нідерланди

Пастор Ілона Фрітц стала першою жінкою, обраною президентом Євангелічно-лютеранської Церкви у королівстві Нідерланди. Її обрання відбулося в ході нещодавнього синоду цієї конфесії. Ілона Фрітц, настоятелька лютеранської парафії в Амстердамі, змінила на цій посаді пастора Стітце ван Каммена, який подав у відставку через міркування особистого характеру.

Євангелічно-лютеранська Церква у королівстві Нідерданди — одна з нечисленних протестантських конфесій Голландії. За даними Всесвітньої Лютеранської Федерації, до складу якої вона входить з 1947 року, у цій деномінації сьогодні налічується 15 тисяч віруючих і 34 пастори, 16 з яких — жінки. Приблизно чверть пасторів — іноземці, головним чином вихідці з Німеччини і країн Скандінавії.

Євангелічно-лютеранська Церква у королівстві Нідерданди — найнечисельніша серед трьох деномінацій, що входять до складу структури під назвою «Протестантські церкви у Нідердландах, що об’єднуються», які в даний час перебувають на шляху до повного злиття.

Цей процес об’єднання розпочався в 1969 році, коли Нідерландська реформатська Церква та інші реформатські Церкви у Нідерландах заявили про намір утворити єдину структури.

Лютерани приєдналися до реформатів у 1986 році. Разом ці три деномінації налічують 2,7 млн. членів і являють собою найбільше протестантське об’єднання країни. Щоправда, керівництво нідерландської реформатської Церкви, на відміну від лютеранських деномінацій, відмовляється благословляти будь-які інші подружні союзи, крім традиційних шлюбів.

За матеріалами

закордонних агентств

підготувала З. Курдина

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.