У Страсний четвер Блаженніший Святослав освятить антимінси і миро та здійснить Чин умивання ніг

У Страсний (Чистий) четвер, 12 квітня, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) очолить Вечірню з Літургією Василія Великого, освятить антимінси1 і миро2 та здійснить Чин умивання ніг3 дванадцятьом священикам. Богослужіння відбудуться в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві (вул. Микільсько-Слобідська, 5). Літургія розпочнеться о 9.00, Чин умивання ніг – приблизно об 11.00.

На думку керівника Департаменту інформації УГКЦ о. Ігоря Яціва, умивання ніг є «чудовим жестом, започаткованим Христом-Спасителем, щоб пригадати всім, хто має владу, чи то духовну, чи світську, що вона є дарована для служіння людям, і Церква звертає увагу вірних на це щороку в Чистий четвер».

Сьогодні цей чин увійшов до богослужбової практики деяких Церков східної традиції. Його здійснюють у катедральних соборах УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ


  1. Щороку в Чистий четвер у храмах освячують антимінси – полотна з часточками мощів, які лежать на престолах. Без антимінса не можна відправляти Літургії. ?
  2. Того ж дня освячують також миро для таїнства Миропомазання. Його після освячення передають до єпархій, а відтак – до кожної парафії. У такий спосіб встановлюється духовний зв’язок між Предстоятелем і вірними. ?
  3. Чин умивання ніг – обряд, коли в Страсний четвер архиєрей, за прикладом Христа, який умив ноги своїм учням за Тайною вечерею, вмиває в храмі ноги священнослужителям на знак глибокого смирення і служіння. ?
Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.