Блаженніший Святослав: «Тримаючи посвячену лозу, ми кажемо всій Україні й цілому світові, що хочемо будувати християнську Україну». 09.04.2012

«Тримаючи сьогодні в руках освячену лозу, кажемо всій Україні й усьому світові, що хочемо будувати християнську Україну, щоб мир, істина та справедливий суд були правилами, засадами нашого життя. Лише тоді ми матимемо життєвий простір в Україні, де можна не просто виживати, а жити в повноті й гідності людини».

Такі слова сказав ( слухати) Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у Квітну неділю. Сьогодні Христова Церква святкує одне з дванадцяти найбільших свят у нашому літургійному році – Вхід Ісуса Христа в Єрусалим.

У столиці України Патріарший собор Воскресіння Христового два рази був вщерть заповнений вірними, які прийшли посвятити лозу й помолитися: спершу з Владикою Богданом (Дзюрахом), який очолив вранішнє Богослужіння, а пізніше – з Предстоятелем УГКЦ Блаженнішим Святославом.

Змістом нинішнього свята, за словами Глави УГКЦ, вважається те, що саме сьогодні, коли Христос шість днів перед Пасхою входить до Єрусалима, молодь привселюдно проголошує Його Царем.

Блаженніший Святослав нагадує вірним, що влада царя походила від Бога, бо в своєму служінні він мусив віддзеркалювати певні прикмети, які належали лише Богові – мир, істину та справедливий суд. У той час, коли Христос входив до Єрусалима, там не було ні миру, ні істини, ані справедливого суду. Був цар – васал Римської імперії, а народ жив у рабстві…

«Тому щоразу, коли сходилися люди з тогочасної Римської імперії до Єрусалима на Пасху, вони вдивлялися одне в одного – так само, як я дивлюся на вас, а ви на мене, – і питали себе, хто тут є Месія, який прийшов дати нам мир, істину та справедливий суд», – каже Предстоятель Церкви.

І ось в один такий день прийшов Ісус до Єрусалима, а день перед тим Він воскресив Лазаря з мертвих. Цим Він показав себе переможцем самої смерті. Сьогодні Він сідає на віслюка й входить до Єрусалима… І юнаки впізнали у Ньому царя миру, зрозуміли, що саме Христос є Царем Ізраїлю. Він є істина!

«Ми сьогодні цими посвяченими гілками кажемо, що для нас, християн, мир, істина та справедливий суд не є якоюсь гарною ідеєю, якимось простим бажанням. Мир, істина та справедливий суд є нашим Спасителем Христом. І сьогодні ми хочемо Його впровадити в наше суспільство як єдиного істинного Царя, у якому є наше спасіння, життя тимчасове і вічне», – промовляв Блаженніший Святослав до вірних.

Нехай сьогоднішній день, побажав Глава Церкви, для всіх нас буде доброю нагодою, щоб потім, коли ми вийдемо з храму й зануримося в щоденне життя, «ми впізнали там – на київських дорогах, дорогах України, – Христа, який кличе до миру, істини й праведного суду».

«Щоб з нами не сталося так, як з тими ізраїльтянами, які сьогодні вітають Христа, возвеличують Його, а за кілька днів скажуть Пилатові, що в них немає царя, крім кесаря, і закликатимуть розп’ясти Його. Щоб ми, християни, які так хочемо сьогодні будувати Україну на християнських засадах, завтра тих засад публічно не відреклися і знову не засудили на розп’яття нашого Спасителя, присутнього сьогодні в житті нашого народу», – наголосив Блаженніший Святослав.

«Нехай Спаситель, якого вітаємо сьогодні символом перемоги, буде запорукою того, що мир, істина й справедливий суд є усеперемагаючими, хоча, можливо, часом видаються не дуже швидкими розв’язками складних питань», – переконував проповідник.

Після Богослужіння Предстоятель Церкви освятив вербу, щедро кроплячи численних вірних свяченою водою. Після того запросив усіх охочих відсвяткувати разом з ним Пасху в Києві. «А коли хтось від’їжджатиме додому, то бажаю наперед вам, вашим батькам, родині веселих пасхальних свят», – сказав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.