“Передача духовних святинь українського народу конкретним громадам лише однієї конфесії несе в собі явну загрозу міжконфесійному мирові та злагоді”, – Глава УГКЦ . 12.03.2012

Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава Української Греко-Католицької Церкви, звернувся до Голови Верховної Ради України Володимира Литвина і народних депутатів зняти з розгляду проект Закону України (реєстраційний № 9690 від 12 січня 2012 року) «Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям). Про це йдеться у листі Предстоятеля УГКЦ, направленому голові ВР України Володимиру Литвину.

Блаженніший Святослав наголошує, що цей законопроект викликав велике занепокоєння “серед вірних нашої Церкви, оскільки ці святині українського народу, які впродовж різних періодів своєї історії належали різним конфесіям колись єдиної Київської Церкви, тепер планується передати у власність тільки одній із цих чотирьох конфесій, а саме – Українській Православній Церкві”.

“Такий спосіб відповіді на європейські рекомендації щодо реституції церковного майна є викривленням суті реституції, яка передбачає комплексне вирішення майнових проблем задля виправлення матеріальної шкоди, нанесеної Церкві богоборчим режимом”, – переконаний Предстоятель УГКЦ.

Окрім цього, мовиться у листі, передача духовних святинь українського народу “конкретним громадам лише однієї конфесії несе в собі явну загрозу міжконфесійному мирові та злагоді, які встановилися в нашій державі в останні роки”.

“Чи розуміють автори цього законопроекту, що своєю ініціативою вони знову штовхають нашу Вітчизну у вир міжконфесійного (а в цьому випадку — ще й міжнаціонального) протистояння з непередбачуваними наслідками?!” — запитує в листі Глава Церкви.

Автор вважає, що аби не допустити “таких трагічних для релігійного і суспільного миру сценаріїв, допоки в Україні не буде відновлена церковна єдність, яка була за часів Київської Русі, — українські святині, визнані культурною спадщиною національного значення, мають залишатися власністю українського народу, а не окремо взятої конфесії”.

“Вважаємо, що питання реституції церковної власності належить розглядати комплексно, прозоро, всебічно та неупереджено на базі Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій, яка представляє 18 конфесійних напрямків та понад 95 % віруючих України”, — наголошує Предстоятель УГКЦ.

Тому УГКЦ просить зняти з розгляду проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям) та стимулювати опрацювання законопроекту про реституцію церковної власності за участю членів Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій та за їх консенсусною згодою щодо нього.

Нагадаємо, Законопроект передбачає передачу об’єктів культурної спадщини національного значення у безоплатне користування або у власність релігійних організацій. У документі запропоновано Урядові «у тримісячний строк вирішити питання стосовно передачі об’єктів, розташованих у Кременецькому районі, Свято-Богоявленському жіночому монастирю Тернопільської єпархії і Почаївській Свято-Успенській лаврі Української Православної Церкви, а об’єктів, розташованих у місті Києві, – Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі (чоловічому монастирю) Української Православної Церкви без права відчуження».

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.