«Рана, яка була завдана українському народу, зачепила фундамент всього людства»,?Глава УГКЦ про Голодомор. 27.11.2011

26 листопада, у день особливої молитви за упокій душ всіх загиблих під час Голодомору 1932-1933 років, Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, та Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, взяли участь у загальнонаціональній поминальній молитві. Спільна молитва відбулася на території Національного музею «Меморіал пам’яті жертв Голодоморів в Україні».

Перед Панахидою близько 5 тис. осіб пройшли ходою пам’яті дітей, загиблих і ненароджених у 1932-1933 роках від станції метро «Арсенальна» до Меморіалу жертв Голодомору. Близько 15.00 розпочалася молитва. У ній взяли участь представники різних християнських Церков, представники громадськості, очевидці трагедії. О 16.00 було оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання, а о 16.01 розпочалася загальнонаціональна акція «Запали свічку пам’яті».

«Трагедія Голодомору вийшла далеко за межі однієї нації. Світове співтовариство по-особливому реагує на геноциди, котрі відбувалися з різними народами: євреями, вірменами, народом Руанди. Рана, яка була завдана українському народу, зачепила фундамент всього людства. Це злочин проти всього світового співтовариства», − підкреслив Блаженніший Святослав у коментарі для радіо «Воскресіння», говорячи про важливість міжнародного визнання навмисного Голодомору в Україні.

Оскільки Голодомор виходить за межі одного народу, на думку Глави УГКЦ, світове співтовариство повинно знати про український геноцид для того, щоб запобігти у майбутньому таким загальнолюдським трагедіям. «На мою думку, вся правда про Голодомор ще не сказана, адже ми навіть не знаємо остаточної кількості жертв загиблих. Відомо, що є певні сили, котрі замовчують правду, шукаючи при цьому для себе певної вигоди», − зазначив Предстоятель УГКЦ. При цьому він запевнив, що спомин Голодомору не має на меті помсти: це необхідно для зцілення пам’яті українського народу.

Блаженніший Святослав наголосив на тому, що християнська совість кличе до того, щоб чинити опір замовчуванню правди про Голодомор. «Ця правда повинна бути правдою, яка визволяє, адже Ісус Христос каже: “Пізнайте правду і правда визволить вас”», − сказав на завершення Предстоятель УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.