Глава УГКЦ у Венеції: Ми очікуємо великих успіхів від розвитку екуменічного діалогу між католиками та православними 13.10.2011

З самого початку мого служіння як Глави УГКЦ я сказав, що прагнення до єдності та спілкування між Церквами є для нас пріоритетом. В дусі моїх безпосередніх попередників повторюю слова «прощаю і прошу прощення» і сподіваюся на таку ж відповідь зі сторони православних співбратів.

Про це сказав Блаженніший Святослав (Шевчук), виступаючи з Інавгураційною промовою в Екуменічному інституті у Венеції. 12 жовтня він виголосив доповідь «Внесок УГКЦ в діалог з православними в Католицько-православній спільній комісії».

«Греко-католицькі Церкви зокрема в останні два десятиліття прагнуть дати справжнє свідоцтво їх повного православ’я і соборності, – зазначив Глава УГКЦ. Після оприлюднення Кодексу Канонів Східних Церков вони ще глибше почали переосмислювати свій особливий статус і намагаються знайти синтез між католицькою і православною еклезіологією. Ми добре усвідомлюємо труднощі, які можуть виникати в цьому процесі, але погоджуємося з абсолютною необхідністю, що такий діалог між католиками і православними слід продовжувати».

На думку Блаженнішого Святослава, Східні католицькі Церкви можуть зробити істотний внесок у розвиток богословського діалогу з православними, в першу чергу завдяки своїй повній відповідності східній традиції. «Після зустріч з митрополитом УПЦ МП Володимиром в мене склалося переконання, що ми встановили відносини відкритості і щирості. Ми знаємо про розбіжності, але ми обіцяли працювати разом там, де це можливо. Саме в цій перспективі я хочу продовжити зусилля до єдності нашої Церкви», – наголосив Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.