УКУ має відкрити скарб віри Церкви для молоді, – Глава УГКЦ у Львові. 19.09.2011

19 вересня Блаженніший Святослав (Шевчук) вперше як глава УГКЦ відвідав Український католицький університет. Великий канцлер УКУ очолив Архиєрейську Літургію у церкві Блаженних новомучеників УГКЦ та зустрівся зі студентами та викладачами Університету на території новобудови університетського містечка.

«Для мене сьогодні особлива хвилина. Адже я був свідком народження цього Університету, стояв біля витоків УКУ як його викладач, декан філософсько-богословського факультету. І сьогодні вперше приїжджаю до своїх колег вже як глава УГКЦ. Багато років поза Україною мені бракувало цього середовища. Тут я відчуваю себе, як вдома. Це таїнство народження нового інтелектуального центру є чимось цікавим та глибоким, і сьогодні я бачу, як Університет росте і розвивається», – звернувся до спільноти Блаженніший Святослав.

На думку Патріарха, серед багатьох сучасних викликів саме такі інституції, як УКУ, є тим світлом, яке вказує позитивний шлях у майбутнє. Блаженніший Святослав наголосив, що на Синоді єпископів УГКЦ в Бразилії вперше в історії Церкви прийняли стратегію її розвитку на 10 років: «Цю стратегію багатопланову, широку можна підсумувати одним гаслом – «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». І ключовою ланкою цієї стратегії є виховання і освіта священиків, монашества та мирян. Власне УКУ має інтегруватися вповні у цю стратегію, віднайти себе серед тих доріг, які Господь нам посилає. Завдання єпископів, вірних УГКЦ та УКУ зокрема – відкрити скарб віри Церкви перед молодими людьми», – вважає Блаженніший.

Також Патріарх попросив науковців УКУ зосередити усі свої зусилля на вивченні спадщини Київського християнства, зокрема, тієї частини Церкви, яка була за межами Галичини: «Таке дослідження, відкриття глибин Церкви допоможе не лише УГКЦ, а й християнству в Україні загалом, нашому буттю у екуменічному вимірі. Ми мусимо пізнати обличчя нашої Церкви».

З огляду на нову стратегію УГКЦ, дуже важливо розвивати душпастирське богослов’я, – вважає Блаженніший. Воно має запропонувати нові способи донесення Божого слова до людини. «Ми повинні вивчати суспільні процеси, знати і промовляти до вірних у всіх куточках землі, щоб наша проповідь була для них зрозумілою», – наголосив глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав також побажав успішно завершити будівництво нового університетського містечка УКУ: «Я би хотів, щоб усі плани здійснилися і будівництво славно завершилося, щоб цей Університет став середовищем глибокого людського і християнського виховання, щоб ця спільнота притягала до себе не лише кращих студентів та викладачів, але й жертводавців та доброчинців».

Від спільноти УКУ ректор о. д-р Борис Ґудзяк вручив Патріархові посох Великого канцлера Університету: «За прикладом мучеників ми в УКУ вчимося свідчити; у служінні ми заряджаємося невимовною радістю Пасхальної жертви, стараємося бути лабораторією спілкування. Плекаючи ці духовні динаміки, хочемо іти за вашим проводом і вам допомагати. Нехай цей дар буде вам на підтримку, на опертя. Прийміть цей посох з нашими бажаннями свідчити, служити і спілкуватися в любові», – наголосив отець Борис Ґудзяк.

Фоторепортаж про візит Патріарха за посиланням

http://ucu.edu.ua/actual/photogallery/?album=3&gallery=68

Прес-служба УКУ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.