Христос руйнує бар’єри смерті. На молитві «Ангел Господній» з Папою Венедиктом XVI 10 квітня 2011

«Дорогі брати й сестри, до Пасхи залишилося всього два тижні, тож всі біблійні читання цієї неділі розповідають про воскресіння», – цими словами Папа Венедикт XVI розпочав своє слово перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю, 10 квітня 2011 р., додаючи, що літургічні тексти латинського обряду, призначені на 5-ту неділю Великого Посту, розповідають не про Христове воскресіння, яке є абсолютною новизною в історії спасіння, але про наше воскресіння, до якого ми прямуємо і яке нам дарував Ісус. Смерть, за словами Святішого Отця, є для нас немовби муром, який не дозволяє побачити того, що є далі, але наші серця спрямовані поза цей мур, сповнені прагненням вічності.

Вибраному народові, що перебував на вигнанні, пророк Єзекеїл звіщає, що Бог відкриє могили виселенців та поверне їх до батьківщини, щоб там вони спочили у мирі. Як зазначив Венедикт XVI, це прагнення людини бути похованим біля своїх батьків, є виявом шукання тієї «батьківщини», яка прийме її після земних трудів. Тут ще не йдеться про особисте воскресіння, згадки про яке з’являться лише наприкінці Старого Завіту, а навіть в часах Ісуса не всі юдеї погоджувалися з цією думкою. Зрештою, нерідко і в деяких християн віра у воскресіння викликає сумніви. Голос віри, – зазначив Папа, – ми чуємо в устах Марії, у євангельському уривку про воскресіння Лазаря. Сестра померлого на Христове запевнення у тому, що її брат воскресне, відповідає: «Знаю, що воскресне під час воскресіння останнього дня». Але Ісус відповідає: «Я є воскресіння і життя, хто в мене вірує, навіть умерши, житиме». «Ось справжня новизна, – вказав Венедикт XVI, – яка розбиває та долає будь-які бар’єри! Христос руйнує мур смерті, у Ньому перебуває Божа повнота, що є життям, вічним життям». А воскресіння Лазаря є «знаком повного панування над фізичною смертю, яка перед Богом є немовби сном».

Але існує смерть, – вів далі Святіший Отець, – «яка коштувала Христові найтруднішої боротьби, навіть ціни хреста: це – духовна смерть, гріх, який загрожує зруйнувати існування кожної людини». «Щоб перемогти цю смерть, Христос помер, а Його воскресіння не є поверненням до попереднього життя, але відкриттям нової дійсності, “нової землі”, нарешті примиреної з Божим Небом», – сказав Венедикт XVI, закликаючи вірних молитися до Пречистої Діви Марії, «Яка вже є учасником цього воскресіння», щоб Вона допомагала нам дійсно зрозуміти, що Христос є нашим спасінням.

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.