Предстоятелі семи конфесій надіслали спільного листа Президенту України щодо запровадження інституту військового капеланства10.03.2011

Предстоятелі семи конфесій, які підписали 10 листопада 2008 року з Міністерством оборони України Меморандум про співпрацю у справах душпастирської опіки військовослужбовців Збройних сил України та уповноважені представники яких увійшли до складу Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України надіслали спільного листа Президенту України. Документ написаний у відповідь на доручення Президента від 7 лютого 2011 року щодо посилення військово-патріотичного та духовного виховання військовослужбовців.

У зазначеному Дорученні йшлося про створення у Збройних силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях умов для реалізації військовослужбовцями права на свободу віросповідання, у тому числі участі у богослужіннях і виконанні релігійних обрядів, а також щодо духовної опіки військовослужбовців.

Глави Церков та релігійних організацій висловили в листі вдячність за проявлену ініціативу з боку держави у напрямку забезпечення конституційних прав і свобод своїх громадян у військових одностроях, виказали спільну позицію у підтримці ініціатив Президента, які стосуються питань задоволення релігійних запитів у силових структурах України та запропонували розглянути можливість запровадження інституту військового духовенства, як найефективнішого історично виправданого механізму задоволення релігійних потреб віруючих військовослужбовців.

«В історії українського військового душпастирства такого роду співпраця між різними конфесіями з одного боку та державою з іншого відбувається вперше, що є відповідною гарантією рівної участі усіх учасників військово-конфесійних відносин у цих процесах не зважаючи на міжконфесійні особливості», – коментує подію о. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України.

Документ було підписано Предстоятелями Української Православної Церкви (МП), Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Греко-Католицької Церкви, Римо-Католицької Церкви в Україні, Всеукраїнського союзу об’єднань євангельських християн-баптистів, Української Автокефальної Православної Церкви та Духовного управління мусульман України.

Повідомили у Департаменті УГКЦ

у справах душпастирства силових структур України

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.