Не перетворювати Святого Миколая на споживацький культ порадив Владика Богдан (Дзюрах) в інтерв’ю газеті «День». 17.12.10

«Святий Миколай перетворився у споживацькій свідомості сучасної людини на Санта Клауса, який веде більшість людей не до храму, а до супермаркету – на закупи». Про це у передсвятковому інтерв’ю газеті «День» сказав Керівник Патріаршої адміністрації, Секретар Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви Владика Богдан (Дзюрах).

На думку Владики Богдана, проблема у наші дні не в популярності чи непопулярності Святого Миколая, а в комерціалізації цього святого і всього, що пов’язане з цією світлою, святою постаттю. «Те саме стосується і свята Різдва Христового. Зокрема, у західному світі підготовка до Різдва зводиться до гарячкових пошуків подарунків: люди забувають про найбільший дар, що його світ отримує в ці дні – Спасителя світу», – наголосив ієрарх Церкви.

Попри те, за словами Владики, навіть таке спотворене сприймання постаті святого не заперечує його великої популярності: «Більшість із нас пам’ятає, що навіть комуністи в Радянському Союзі, поборюючи релігію, все ж запровадили Діда Мороза, що було лише незграбним імітуванням християнської традиції Святого Миколая. При цьому замість ангела, який супроводжував Миколая, дали Дідові Морозу внучку Снігурочку», – зауважив Владика Богдан.

«Якщо ж говорити про наш народ, то мене надзвичайно вражає любов і пошана українців до цього святого, – підкреслив Куріальний єпископ УГКЦ. – Ми, християни, щодня вшановуємо пам’ять якогось святого чи навіть групи святих, але Миколай посідає серед них особливе місце, бо це свято зачіпає, можливо, найпотаємніші й найбільш сокровенні струни людської душі, пробуджує в нас те, що є найкраще, найшляхетніше і що уподібнює нас до Бога – безкорисливу і щиру доброту», – акцентував Владика Богдан.

Як зауважив Владика, пошана до Святого Миколая проявляється на різних рівнях: «на церковно-літургійному, коли щочетверга ми спогадуємо у молитвах пам’ять св. Миколая або коли у храмах на почесному місці іконостаса милуємося іконою цього святого, згідно з іконографічним каноном нашої традиції; на родинному і побутовому, коли у кожній християнській домівці знаходимо образ св. Миколая або коли надаємо нашим дітям це ім’я, поручаючи тим самим рідну особу опіці цього небесного покровителя; врешті – на суспільному, коли так широко святкуємо Святого Миколая, скеровуючи нашу увагу не лише на дітей, а й усіх, хто перебуває у труднощах, потребує допомоги», – зазначив Владика Богдан.

Така популярність святого, на думку керівника Патріаршої курії УГКЦ, виявляє характерні риси нашого народу: доброту, гостинність, чуйність до потреб іншої людини. «Я читав, що в Київській Русі був такий звичай: у кожній хаті було віконце, до якого потребуючий міг просто постукати, і господарі обов’язково давали йому якусь милостиню. Дехто, аналізуючи наші звичаї, наш національний характер, що сформувався на основі християнських цінностей і євангельського вчення, робить навіть більш глобальний висновок: подібно до греків, які у давнину вшановували мудрість і, ставши християнами, оточили особливим культом Божу премудрість, святу Софію, символом чого є собор Святої Софії в Царгороді, для українського народу – внаслідок наших природних схильностей і національного характеру – є характерним почитання Божої доброти – святої Агафії», – зазначив Владика і додав, що йому ця думка дуже близька, бо навіть для свого єпископського герба Владика Богдан використав літургійний вислів «Яко благ єси», який підкреслює цю особливу любов до людства – Божу доброту.

У відповідь на запитання видання про власний досвід святкування Святого Миколая Владика Богдан зауважив, що для нього це завжди було свято «очікуваної несподіванки»: «З одного боку – усі знали, що Миколай не оминає жодної хати, а з другого – той пакуночок, який вранці можна було знайти під подушкою, і був великою несподіванкою. Радість розпирала дитячі груди», – пригадав Владика.

За словами Куріального єпископа УГКЦ, з часом людина починає усвідомлювати глибинний сенс цього свята, що несе в собі велику мудрість: «У свідомості дитини формується образ Бога, який є добрим, робить приємні несподіванки і при цьому поводиться дуже дискретно, тихо, ненав’язливо. Водночас свято Миколая показує, що Бог, якщо так можна висловитися, вірить у людину, бачить найменший порух її серця, що скерований до добра, і вміє оцінити його, винагородити, незважаючи на певні немочі, ухилення чи провини, яких, на жаль, так важко оминути і дитині, і дорослій людині». Як зазначив Владика Богдан, тим самим Бог утверджує людину в добрі. «Тому Святий Миколай завжди був для мене святом Божої доброти. І навіть коли з часом приходить усвідомлення, що Божа доброта зазвичай використовує людські руки, за тими «людськими руками» завжди приховане Боже любляче серце», – наголосив Секретар Синоду Єпископів УГКЦ Владика Богдан (Дзюрах) у передсвятковому інтерв’ю газеті «День».

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.