На мою думку, ми ще замало прагнемо справжньої єдності, – Блаженніший Любомир про кроки для досягнення єдності християн.01.12.2010

30 листопада – 1 грудня 2010 року у Києві проходить Всеукраїнська науково-практична конференція «Міжконфесійні відносини в їх сутності та виявах в Україні». Організаторами конференції виступили Державний комітет України у справах національностей і релігій, Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Сковороди НАН України, Національний педагогічний університет ім. М.П. Драгоманова та Українська асоціація релігієзнавців. У її роботі взяв участь Блаженніший Любомир, Глава УГКЦ.

Звертаючись до присутніх, Блаженніший Любомир наголосив на необхідності таких зустрічей, але висловив застереження щодо тематики. На його думку, вона повинна бути обмеженою, «щоб можна було більш детально сконцентруватися на тій чи іншій проблемі».

Говорячи про налагодження відносин між державою і Церквою, Предстоятель УГКЦ відзначив, що «це потрібно робити на підставі не давнього минулого, а випрацюваної концепції, яка б унормовувала всі відносини держави і Церков». «Така концепція вже розроблена, тому, на мою думку, Верховна Рада повинна прийняти її і, керуючись нею, законодавчо врегулювати ці відносини», – сказав Предстоятель УГКЦ.

Крім того, Блаженніший Любомир висловив жаль щодо не однакового ставлення держави до всіх Церков і релігійних організацій в Україні.

Не оминув увагою очільник греко-католиків і питання реституції. За словами Глави УГКЦ, «коли мова йде про реституцію, то мається на увазі тільки культові споруди. Проте Церквам забрано значно більше. Нам слід відзначити, що ми не маємо тих фінансових засобів, якими колись володіли і які в нас насильно забрала держава. Держава повинна застановитися над цим питанням (не кажу, що це повинно статися впродовж наступного року). Наприклад, в Італії держава і Церква йшли 60 років, але прийшли до остаточного завершення цього процесу. І ми свідомі, що реституція – це тривалий шлях, але по ньому ми повинні йти».

Гідно оцінив Предстоятель УГКЦ відносини між різними конфесіями, релігійними організаціями в Україні, навівши приклад діяльності Всеукраїнської ради Церков та релігійних організацій.

Говорив Блаженніший Любомир і про стосунки Католицької Церкви з Православними Церквами. «На мою думку, ми ще замало прагнемо справжньої єдності. Ми не готові пожертвувати дуже багато задля того, щоб між християнами була справжня єдність. Це стосується всіх сторін, я нікого не виправдовую. Ми знаємо, що працює комісія з питань єдності між католиками і православними, проте всі діалоги відбуваються на рівні священиків і єпископів. Вважаю, що нашим основним завданням сьогодні, всіх нас: католиків, православних, протестантів – є збудити у народі бажання єдності», – наголосив Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.