Час переслідувань – то був час благословення! Нашу Церкву двічі нищили, але вона вижила,?Блаженніший Любомир. 11.11.2010

10 листопада до Житомира завітав Блаженніший Любомир, Глава Української Греко-Католицької Церкви, щоби поговорити з житомирянами про IV Суспільні дні УГКЦ. «Наша Церква розпочала так звані Суспільні дні, метою яких є бажання звернути увагу вірних на соціальні цінності. Адже наші стосунки з Богом роблять нас родиною!», – сказав Глава УГКЦ. «Практика ця дуже корисна. Ми згадуємо наші найкращі дні, стаємо більш відкритими та щирішими одне до одного», – додав він.

Суспільні дні УГКЦ мають привернути увагу до проблем освіти та науки, до потреб соціально незахищених та ув’язнених, сиріт, мають підтримати тих, хто щодня розв’язує соціальні питання. «Ці Суспільні дні повинні стати одним з елементів розвитку громадянського суспільства. Адже суспільство громадян – це спільнота не байдужих одне до одного людей, які живуть і думають про громаду, а не тільки про себе», – сказав Предстоятель УГКЦ на круглому столі, присвяченому цій акції.

Кореспондент Житомир-Онлайн поцікавився, чи планує УГКЦ повернути собі хоча б частину вірних на своїй канонічній території − адже станом на кінець XVIII ст. українці Житомирщини та майже всього Правобережжя були саме уніатами. На це Блаженніший Любомир відповів: «Час переслідувань – то був час благословення! Нашу Церкву двічі нищили, але вона вижила завдяки людям, які зберегли в серці віру. Ми не прагнемо зараз загорнути до себе якнайбільше людей. Але ми шукаємо греко-католиків − і тут, на Житомирщині, де є наші громади, де є сестри-василіянки. І в Південній Україні, і на Донбасі − скрізь, де є наші вірні. Зараз лише в Київській архиєпархії − понад 60 наших громад!»

Крім того, спілкуючись з житомирянами − журналістами та активістами громадських організацій, − Глава УГКЦ сказав, що підтримує ідею створення єдиної Помісної Церкви. «Зараз у нас три Православні Церкви та одна греко-католицька. А колись, за часів князя Володимира, ми були одним тілом. Чи можливо зараз об’єднатися знову? Якби ми всі цього насправді хотіли, якби цього прагнув народ − ми б це зробили!», – наголосив він.

На завершення Глава УГКЦ, зауважив, що наша Церква підтримує тісні зв’язки в усіма трьома Православними Церквами. «Найкращі стосунки у нас з УПЦ Київського патріархату. Але й з Автокефальною, і з Церквою Московською патріархату ми намагаємося тримати добрі стосунки, бо це наші брати у вірі», − сказав Блаженніший Любомир.

Департамент інформації УГКЦ

Житомирські інтернет-видання про візит Глави УГКЦ:

reporter.zt.ua/news/669

zhitomir-online.com/kultura/2987-lyubomir-guzar-stalin-tezh-buv-rivnoapostolnim.html

zhitomir-online.com/suspilstvo/2989-lyubomir-guzar-za-yedinu-pomisnu-cerkvu-v-ukrayini.html

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.