Пасторально-місійний відділ Патріаршої курії ознайомився з духовним життям українців у Португалії. 25.04.10

9 – 21 квітня керівник Пасторально-місійно відділу Патріаршої курії Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ, і генеральний секретар Відділу о. Василь Поточняк відвідували міста компактного проживання українських мігрантів у Португалії.

«Ситуація не є поганою, – розповів Владика Йосиф, – люди мають духовний провід. Хто шукає нашу Церкву, може її знайти. Єдине, що потрібно – Церква повинна докласти зусиль, щоб послужити нашим вірним там, де вони проживають і працюють».

У Провідну неділю Владика Йосиф спільно з двома єпископами Лісабонського Патріархату та тринадцятьма священиками відправили Божественну Літургію у великому храмі францисканського монастиря у Лісабоні. На святкову відправу з’їхалося понад тисячу вірних, які представляли громади греко-католиків з усіх міст, де проживають вихідці з України. Церковні хори з Фатіми і Лісабона спільно співали на Літургії.

Свято закінчилося великим духовним концертом і гаївками за участю мистецьких колективів, які діють в українській діаспорі Португалії. На події був Надзвичайний і Повноважний посол України у Португальській Республіці Ростислав Троненко.

У ході візиту керівник Пасторально-місійного відділу УГКЦ взяв участь у засіданні Єпископської Конференції Португалії, яка тривала у Лісабоні з 12 до 15 квітня. Владика Йосиф висловив подяку єпископам Португалії за надану українцям можливість реалізовувати свої духовні потреби та за сприяння греко-католицьким священикам у душпастирському служінні в Португалії. Крім того, керівник Відділу провів переговори щодо можливості підписання з українськими душпастирями в Португалії спеціальних контрактів.

«За нашими спостереженнями, у Португалії бракує греко-католицьких священиків, – зауважив Владика Йосиф. – Якщо було б більше священиків, зростало б число громад і, відповідно, покращувалася б опіка наших вірних». Це, за словами єпископа, можна було б реалізувати, якщо б існувала більша можливість служити у Португалії одруженим священикам. «Маємо багато одружених священиків, які мають якісну освіту, знають іноземні мови. Вони могли б послужити нашим вірним у цій країні, якби цьому сприяв місцевий єпископат», – зазначив Владика Йосиф.

Під час свого перебування у Португалії делегація УГКЦ відвідала дві українські школи у Лісабоні та зустрілася з представниками українських громадських організацій.

Як повідомив Владика Йосиф, на сьогодні у Португалії служить десять греко-католицьких священиків, які отримують значне сприяння з боку португальського духовенства. Так, двом греко-католицьким отцям василіанам, які нещодавно приїхали здійснювати свою душпастирську діяльність до Лісабона, було надано невеличку церкву у центрі столиці для служіння та помешкання і автомобілі у користування.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.