«Бог каже: ,,Хочете? – Маєте’’…»: Блаженніший Любомир. 10.02.10

Під таким заголовком вийшло інтерв’ю Блаженнішого Любомира, Глави УГКЦ, для журналу «Главред» (на нашій веб-сторінці його ви можете прочитати за цим посиланням: www.ugcc.org.ua/1080.0.html). Ці слова Предстоятель УГКЦ сказав у контексті другого туру виборів Президента України.

Відповідаючи на запитання про те, чи наш нинішній Президент вибраний Богом, адже відомий вислів, що всяка влада від Бога, Блаженніший Любомир сказав: «Ми не маємо приписувати Богові наші акти. Бог каже: «Хочете? – Маєте…». Тоді на основі розповіді зі Святого Письма, Глава УГКЦ навів приклад із життя ізраїльського народу. «Ізраїльський народ вийшов з єгипетського полону і захотів обрати собі царем Саула. Господь Бог сказав: «Якщо вони так хочуть… Я хотів бути їхнім володарем, але вони хочуть мати людину за царя – нехай мають». Саул, на жаль, не дуже добрим вдався. Тоді Господь послав пророка Самуїла і сказав йому знайти у Вифлиємі Давида, бо Божа воля була у тому, щоб Давид став царем».

За словами Глави УГКЦ, у подальшій історії Ізраїлю були різні царі, які до того довели, що врешті-решт Ізраїль пішов у вавилонську неволю. «Господь Бог знав про це, але більше Ізраїлю не посилав нікого, нікого не називав поіменно. Тож сьогодні ми не можемо говорити, що обрали особу, яку хотів Бог. Таким був Божий допуск, а не Божа воля. А це не є одним і тим самим», – пояснив Предстоятель УГКЦ.

На переконання Предстоятеля УГКЦ, не можна казати на того чи іншого президента, що він є Божим помазаником. «Чи хотів його Бог насправді, чи ні – то тільки Господь знає. У тому, що саме Бог допускає когось до влади, немає сумніву. А от чи він цю людину хоче – це цілком інша річ», – сказав він.

Говорячи про те, чи не очікує Глава УГКЦ змін – позитивних чи негативних – після обрання нового Президента, він сказав, що Церква не загине, Церква йтиме далі. «Як воно буде – побачимо. Я тим не журюся. Надто багато залежить від нас самих – як ми себе поводитимемо і як громадяни, і як християни», – сказав він. Розмови про те, чого ми мусимо сподіватися за нового Президента, Глава УГКЦ назвав спекуляціями і політиканством.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.