Для Стрийської єпархії призначено Апостольського адміністратора ad nutum Sanctae Sedis21.01.10

20 січня 2010 року у Ватикані повідомлено, що:

Святіший Отець Венедикт ХVI дав свою згоду на рішення Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви про проголошення Стрийської єпархії «перешкодженою». Таке рішення прийнято згідно з каноном 233 § 1 ККСЦ, на підставі стану здоров’я Преосвященного Владики Юліана (Ґбура);

Святіший Отець, прийнявши пропозицію цього ж Синоду, найменував Преосвященного Владику Тараса (Сеньківа), титулярного єпископа Січени і до тепер Єпископа-помічника Стрийської єпархії, Апостольським адміністратором ad nutum Sanctae Sedis (на розсуд Апостольської Столиці).

Для кращого зрозуміння повідомлення Апостольської Столиці додаємо наше пояснення. Синод Єпископів УГКЦ, який відбувався у Львові-Брюховичах 29 листопада – 5 грудня 2009 року вирішив звернутися до Папи Римського з проханням проголосити Стрийську єпархію «перешкодженою» з огляду на стан здоров’я Правлячого єпископа Преосвященного Владики Юліана (Ґбура). Синод запропонував Преосвященного Владику Тараса (Сеньківа), Єпископа-помічника, вповні перебрати управління даною єпархією, що Святіший Отець потвердив, найменувавши його Апостольським адміністратором ad nutum Sanctae Sedis. Це призначення стає правосильним з датою проголошення – 20 січня 2010 року – та означає, що управління Стрийською єпархією вповні передано Апостольському Адміністраторові. Преосвященний Владика Юліан (Ґбур) зберігає тільки титул Єпарха Стрийської єпархії.

Владика Юліян, якому у грудні цього року виповниться 68 років, очолює Стрийську єпархію УГКЦ від моменту її створення Синодом Єпископів у 2000 році, – повідомляє радіо «Ватикан». Він займався створенням організаційних структур та розвитком душпастирської діяльності. 22 травня 2008 року було повідомлено про обрання Владики Тараса (Сеньківа) на Єпископа-помічника цієї єпархії. Він 20 липня того ж року отримав архиєрейські свячення.

Стрийська єпархія розташована у західній частині Львівської обл., включаючи п’ять адміністративних районів. Душпастирська діяльність здійснюється у понад 330 парафіях, розподілених у 16 деканатах.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.