Синод Єпископів УГКЦ пропонує сопричасну модель єдності Церков Володимирового хрещення. 17.12.2009

15 грудня 2009 року у м. Києві, у прес-центрі «Український час» «Українського дому» відбулася прес-конференція Блаженнішого Любомира, Верховного Архиєпископа Києво-Галицького УГКЦ. Головне повідомлення прес-конференції – бачення УГКЦ можливості об’єднання чотирьох гілок Київської Церкви: Української Православної Церкви, Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Автокефальної Православної Церкви та Української Греко-Католицької Церкви в єдину Помісну Церкву.

«Замість монопольного володіння християнською Україною, що було характерним знаком минулих епох, ми пропонуємо сопричасну єдність сьогодні ще поділеної Київської Церкви», — цитував під час прес-конференції слова Синодального послання Синоду Єпископів УГКЦ 2009 року Блаженніший Любомир. Цей документ, який був написаний з нагоди 20-ліття легалізації УГКЦ, 65-ліття з дня смерті Митрополита Андрея та 25-ліття з дня смерті Патріарха Йосифа, став інформаційним приводом цієї прес-конференції.

«Ми свідомі того, що в нашому народі забракло єдності і нашим бажанням є щоб, крім збереження єдності між нами, греко-католиками, старатися робити всі заходи для відновлення тої єдності, яка колись у нас була за часів Володимирового хрещення», – сказав Предстоятель УГКЦ. При цьому Блаженніший Любомир пояснив, що Синод Єпископів УГКЦ не робить собі жодних ілюзій, що можна легко, за один день повернути ту первісну єдність. «Нажаль, за нами довгий шлях заперечення єдності», – констатував Глава УГКЦ.

За словами Блаженнішого Любомира, створення єдиної Помісної Церкви має відбутися у формі сопричастя – єдність у вірі, при збереженні літургійних, богослужбових особливостей кожного. «Ми всі є рівними… Ми однаковими маємо бути лише у святій вірі. А вже певні напрацювання, традиція – у кожного можуть бути різними. Ми маємо навчитися бути толерантними один до одного, приймати одне одного таким, яким він є, не наполягати, що ми всі маємо уподібнитися одній чи іншій гілці», – заявив Глава УГКЦ. При цьому він пояснив, що для того, щоб єдність Церкви принесла в Україну мир і порозуміння, вона мусить вирости зсередини, у лоні кожної гілки Київської Церкви.

На завершення свого виступу Блаженніший Любомир пояснив, що у Синодальному посланні є висловлений не остаточний рецепт, а тільки пропозиція. «Це є пропозиція. Це не є досконало випрацювані рекомендації, що тільки так потрібно робити. Це є наше бажання, наш пошук того, як ми можемо знайти одне одного», – сказав Глава УГКЦ.

Довідка

У 2009 року Українська Греко-Католицька Церква відзначає 20-ліття своєї легалізації, яке відбулося після десятиліть тоталітарної заборони, заслань, руйнувань та переслідувань. Разом з тим на 2009 рік припало й дві інші ювілейні дати: 65-ліття з дня смерті слуги Божого Митрополита Андрея (Шептицького) і 25-ліття з дня смерті Ісповідника віри Патріарха Йосифа (Сліпого). З цієї нагоди Патріарший Синод Єпископів УГКЦ, який відбувався від 29 листопада до 5 грудня 2009 року видав своє Синодальне послання. У документі не тільки пригадується роки переслідувань, а й представлено погляд майбутнього розвитку. Головний акцент послання – спосіб вирішення важливої проблеми українського суспільства: міжконфесійний поділ.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.