«ЛЮДИНА, ЯКА СПРАВДІ НАМАГАЛАСЯ ЙТИ ДО ДЖЕРЕЛ»:У ЛЬВІВСЬКІЙ ДУХОВНІЙ СЕМІНАРІЇ З БЛАГОСЛОВЕННЯ ГЛАВИ УГКЦВІДБУЛАСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ФІЛЬМУ «ПОДВИЖНИК ВІРИ ХРИСТОВОЇ»

У пам’яті усіх українців назавжди закарбувалися червневі події 2001 року, коли під час свого візиту в Україну Святіший Отець Іван Павло II Папа Римський проголосив блаженними десятки новомучеників, котрі віддали своє життя Богові і Христовій Церкві. Однак їх славними іменами не вичерпується перелік усіх тих, хто, на думку українських греко-католиків, гідний бути зарахованим до числа святих.

Очікуємо часу остаточної і офіційної беатифікації нашого славного Митрополита Андрея Шептицького. Сподіваємося й на швидку прославу цілої низки інших праведників, котрі трудилися і клали своє життя задля нашого спільного добра. Серед таких осіб — постать скромна, але й велична — довголітній духівник Львівської Духовної семінарії, професор церковного уставу і літургічного співу, науковець, дослідник, мовознавець отець Ісидор Дольницький.

Отець Ісидор народився у 1830 році у священичій сім’ї, що проживала у селі Залізці Бродівського повіту. У 1845 році, після закінчення першого класу Тернопільської гімназії, Митрополит Михайло Левицький звернув увагу на талановитого хлопця і відіслав його на навчання до грецької колегії святого Атаназія у Римі, де він перебуває як студент, а потім як капелан для греко-католицьких питомців з невеликою перервою аж до 1877 року.

У Римі отець Ісидор здобуває освіту, захищає докторат з богослов’я, працює у беатифікаційній комісії священномученика Йосафата, дияконує на папських богослуженнях. Після повернення до Львова — стає духівником і професором літургічних наук і церковного співу у Львівській Духовній семінарії, засновує славнозвісне Братство «Введення в храм Пресвятої Богородиці». Окрім цього опікується сестрами Василіанками, працює над укладанням церковних богослужень, виданням «Уставу богослужень», що досі залишається нормативним богослужбовим кодексом для всієї Української Греко-Католицької Церкви.

Влітку 1914 року, неправдиво звинувачений у шпигунстві, отець Ісидор потрапляє до концтабору Талерґоф (Австрія). Після повернення він доживає свій вік у монастирі святої Макрини у Львові. Сестри Василіанки опікувалися ним аж до смерті 22 березня 1924 року. Тіло отця Ісидора покоїться на Личаківському цвинтарі в гробівці крилошан Львівської митрополичої капітули.

23 березня, з благословення Глави УГКЦ і з нагоди 78-ої річниці від дня смерті отця Ісидора Дольницького, у приміщенні Львівської Духовної семінарії Святого Духа УГКЦ відбулася презентація документального фільму «Подвижник віри Христової», у якому працівники Львівського телебачення спільно з ректоратом семінарії та студентами відтворили на відеострічці важливі моменти життя та служіння видатного сина Церкви і українського народу — отця Ісидора, котрого довоєнні семінаристи любили лагідно називати «дзядзьом Дольницьким».

Святкова програма розпочалася урочистою частиною, якою провадив віце-ректор Львівської Духовної семінарії, духівник заснованого отцем Ісидором Братства «Введення у храм Пресвятої Богородиці» отець-доктор Святослав Шевчук. Згадуючи про ідею створення фільму, отець Святослав розповів про те, як семінаристи їздили з вечорами пам’яті, присвяченими отцеві Ісидорові Дольницькому по різних монастирях і установах, але все ж відчували, що аудиторія залишається обмеженою. Саме тоді й народилася ідея створення документального відеофільму, натхненником якого став працівник Львівського телебачення, керівник творчої групи Володимир Прасоленко. За словами пана Володимира, постать отця Ісидора виявилася такою глибокою, що інформацію про неї не вдалося вмістити у звичний 30-хвилинний стандарт. Для повного розкриття різних аспектів життя цього святця, на думку пана Прасоленка, було б потрібно зняти принаймні трилогію.

Окрім керівника творчої групи фільму, на святі виступили ректор Львівської Духовної семінарії Митрофорний протоієрей доктор Богдан Прах та єпископ-помічник Львівський Преосвященний Гліб Лончина. Владика Гліб привітав усіх присутніх від імені Блаженнішого Любомира Кардинала Гузара та Преосвященного Ігоря Возняка.

А далі був перегляд фільму… З докладним життєписом, зйомкою мальовничих історичних місць, численними роздумами людей, для котрих постать отця Ісидора стала прикладом християнського служіння ближньому. Автори документального фільму багато часу та уваги присвятили думкам та коментарям Блаженнішого Любомира Кардинала Гузара. Глава УГКЦ завжди високо цінував постать отця-прелата Ізидора Дольницького. В одній із своїх ремарок Блаженніший Любомир, зокрема, сказав: «Свій талант отець Ізидор використав на користь нашої Церкви, бо намагався піднести доволі занедбану ділянку церковного життя — літургічну музику і спів. Це була людина надзвичайної ерудиції, людина, що справді намагалася йти до джерел…» Презентація фільму завершилася бурхливими оплесками і молитвою за прославу отця Ісидора. Усі присутні також мали можливість переглянути виставку документів та фотографій, що збереглися з часів славного сина українського народу і Церкви — отця Ісидора Дольницького.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.