Експрес-опитування «Українці Риму та світова економічна криза». 26.06.09

Cоціологічним центром, що діє при Християнському товаристві українців в Італії 15 червня 2009 року було проведено експрес-опитування на тему «Українці Риму та світова економічна криза». На запитання анкети відповіло 100 громадян України, що проживають та працюють в Римі. Обрахунки проводилися за допомогою програми SPSS-10.

Демографічно-соціальна характеристика респондентів. Дані характеристики, в цілому підтверджують результати, проведених раніше, соціологічних досліджень щодо української еміграції в Італії. 82% опитаних – жінки, 18 – чоловіки, 92% респондентів – вихідці із Західної України (Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька та Закарпатська області). За освітою респонденти поділилися наступним чином: 54% – середньо-спеціальна, 32% – вища і 14 – середня. Середній вік опитаних складає 48 років коливаючись від 18 до 66 років. 60% емігрантів, що взяли участь в опитуванні перебуває в Італії більше 8-ми років (медія – 7,7 років, термін перебування коливається від 1 до 12 років, 1% перебуває в Італії 20 років). 82% опитаних працюють в сім’ях, з них 51% – по догляду за хворими, 3% – за дітьми та 28% виконують хатню роботу (працюють домогосподарками).

Про світову економічну кризу знають всі. Серед опитаних немає жодної людини, яка б не знала про світову економічну кризу (100% відповіли позитивно). Більшість з них, 74% відчувають її наслідки, навіть перебуваючи в Італії, 26%, натомість, ні. Значно гірше почувають себе члени сімей емігрантів в Україні. Так, 93% родичів, опитаних емігрантів, відчули наслідки кризи

Серед основних наслідків кризи українці назвали: втрата роботи (14,3% – в Італії, 20,5% – в Україні), зменшення зарплатні (21,9% – в Італії, 18,4% – в Україні), зменшилась купівельна спроможність грошей (44,8% – в Італії, 37,3% – в Україні), проблеми із сплатою отриманих кредитів (11,4% – в Італії, 13,5% – в Україні), інші (7,6% – в Італії, 10,3% – в Україні).

Емігранти, і в цей складний період, залишаються соціальним буфером для своїх сімей в Україні, так 34% опитаних збільшило кількість грошей, які вони передають на Україну.

Чи спричинить економічна криза масове повернення заробітчан додому? Лише 19% опитаних відповіли ствердно на це запитання (в основному це люди після 60 років та нелегали, котрі не мають можливості легалізуватися), 77% – не планують повернення додому внаслідок кризи, а 4% – не визначились.

Україна забула про емігрантів? 95% опитаних емігрантів не відчуває підтримки Української держави за кордоном. Лише 1% відсоток опитаних підтримує урядову ініціативу щодо оподаткування емігрантів, 97% – не підтримують.

«Християнське товариство українців в Італії і в майбутньому планує частіше проводити експрес-опитування на актуальні теми, – зазначає Голова Товариства Олесь Городецький, – оскільки вони допоможуть заповнити прогалини у вивченні проблем міграції та сприятимуть їх ефективнішому вирішенню, як в Україні, так і в Італії. Окрім цього, результати подібних досліджень унеможливлять спекуляції темою міграції українськими та італійськими політиками.»

Християнське Товариство Українців в Італії висловлює подяку монастирю оо. Василіян (м. Рим), пароху громади церкви Сергія і Вакха (м. Рим) та Українській недільній школі (м. Рим) за сприяння у проведенні дослідження.

Прес-служба Християнського товариства українців в Італії

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.