«Ми хочемо дати людям трішки світла в сьогоднішній темряві»: Блаженніший Любомир. 13.04.09

«Це дивний проект, тому що він наче сам від себе виріс. Спочатку він задумувався як фінансовий. При його помочі ми хотіли заохотити людей складати пожертви на будову нашого Патріаршого собору Воскресіння Христового. Але потім, коли ми почали дискутувати над цим проектом з його режисером Архипчуком, я зрозумів, що ми можемо людям дати далеко більше, ніж просто видовище», – сказав Блаженніший Любомир, розповідаючи про благодійні концерти академічної музики, в інтерв’ю для УНІАНу. Інтерв’ю, яке вийшло під заголовком «Називати політика помаранчевим – це ніби приписувати йому великі чесноти» опубліковане на нашій веб-сторінці за цим посиланням: www.ugcc.org.ua/628.0.html.

«Ми хочемо дати людям трішки світла в сьогоднішній темряві, у якій вони почали, не скажу ламатися, але подаватися, – розповів Глава УГКЦ про мету цих мистецьких зібрань. – Ми їм хочемо представити те, що витримало віками, витримало як щось дуже позитивне. Ми говоримо про грецьку драму, італійські опери ХІХ століття, про церковну музику віків. Ці речі промовляють не тільки до нас сьогодні, а й дві-три тисячі років тому промовляли до греків. Тому що воно вдаряє в саме єство людини, те, що робить людину людиною. Це значить, що в тій музиці є певна вартість, яка легко не проминає».

За словами Предстоятеля УГКЦ, кризи приходять і минають. У своєму житті він бачив кілька криз, а також війни. «Здавалось би, що ця криза – щось страшне, що захитає все людство аж до ґрунту. Повірте, це все мене. А ось мистецтво, краса вдаряє в якусь таку нотку, жилку в нашому єстві, яка дзвенить віками», – пояснив Блаженніший Любомир.

Довідка

1, 2, 3, 5 і 7 травня 2009 року Українська Греко-Католицька Церква під патронатом Блаженнішого Любомира запрошує на концерти академічної музики «З вірою і любов’ю». 1 травня концерт відбудеться у Івано-Франківському академічному музично-драматичному театрі, 2 травня – у Тернопільському палаці культури “Березіль”, 3 – у Львівському національному академічному театрі опери та балету, 5 – у Національній опері України у Києві і 7 – в Одеському національному академічному театрі опери та балету.

У концерті беруть участь видатні діячі української культури: зірка світової оперної сцени Вікторія Лук’янець (Віденська опера), Тарас Штонда (Національна опера України, “Большой театр” Росії) – учасник концерту в Одесі, брати Петро та Павло Приймаки (Національна опера України), Наталія Дацько (Львівська опера), Галина Дацько (Львівський будинок органної та камерної музики), академічний камерний оркестр “Harmonia Nobile” Івано-Франківської філармонії (художній керівник – Олег Герета), піаніст, композитор Олександр Козаренко, скрипаль–віртуоз, лауреат багатьох міжнародних конкурсів Назар Пилатюк, поети Василь Герасим’юк та Іван Малкович. Ведучий – актор Євген Нищук, режисер-постановник – Сергій Архипчук. У програмі прозвучать твори зі скарбниці української та світової духовної спадщини.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.