ВІДКРИТТЯ РОКУ ПАТРІАРХА ЙОСИФА СЛІПОГО:КОНФЕРЕНЦІЇ, ВЕЧОРИ ПАМ’ЯТІ, ВИСТАВКИ

У понеділок, 18 лютого Глава УГКЦ Блаженніший Любомир Кардинал Гузар, спільно з Львівською та Тернопільською міськими радами, урочисто проголосив рік, присвячений відзначенню пам’яті однієї із найвеличніших постатей XX століття — Патріарха Йосифа Сліпого.

Урочистості розпочалися Архієрейською Літургією та Панахидою, які Глава УГКЦ Блаженніший Любомир Кардинал Гузар, у співслужінні єпископів та численного духовенства, відслужив у Архікатедральному соборі святого Юра.

Наступним етапом у святкуванні відкриття року блаженної пам’яті Патріарха Йосифа стало проведення наукової коференції на тему: «Опозиція тоталітарному режиму в Україні другої половини XX століття», яка проходила у приміщенні актового залу Львівського національного університету імені Івана Франка.

Після вступних виступів ректора університету професора Івана Вакарчука та міського голови Василя Куйбіди, до присутніх звернувся Блаженніший Любомир Кардинал Гузар.

Глава УГКЦ висловив радість з приводу того, що вже у перший день року присвяченого пам’яті Патріарха Йосифа так багато людей зійшлося до Львівського національного університету, щоб віддати шану його славній постаті, а також усім тим, хто продовжував його справу у 60-х та 70-х роках. Блаженніший Любомир зробив наголос на трьох моментах, котрі повинні протягом цього року стати головними темами для роздумів про Патріарха Йосифа. Такими моментами, які найкраще змальовують велич постаті Йосифа Сліпого, на думку Глави УГКЦ, є мучеництво та ісповідництво Патріарха Йосифа, його наукова діяльність і пошук церковної ідентичності УГКЦ. «Ми не хочемо будувати нашу самосвідомість і ідентичність дивлячись тільки у минуле, але мусимо йти вперед», — зокрема сказав Блаженніший Любомир Кардинал Гузар. «В пошуці своєї національної та церковної ідентичності ми ходили різними шляхами. Національно ми описували самі себе у протилежності до наших сусідів: «Українець — це той, хто не служить інтересам ані Польщі, ані Росії». Церковно ж ми навпаки утотожнювали свою традицію із традицією Росії (москвофіли), або Польщі (западники). Але величні постаті, якими були Митрополит Андрей і Патрарх Йосиф закликали нас бути самими собою. Мені здається, що це дуже важливо, щоб ми шукали себе не шляхом утотожнення себе з іншими, чи відкиданням інших, але будуючи свої вчинки на свідомості котра починається із запитання: «Ким я є?» — «А я є собою». Тільки у такому дусі можемо жити без ненависті і будувати насправді краще майбутнє. Пам’ятаймо, що нашу ідентичність здобуто великими зусиллями, великими жертвами багатьох людей, які віддавали своє життя за те, щоб ми могли бути собою».

Після виступу Глави УГКЦ, ректор університету професор Іван Вакарчук оголосив початок практичної наукової частини конференції і передав обов’язки ведучого деканові історичного факультету доцентові Романові Шусту. Протягом кількох годин усі присутні могли чути свідчення учасників антитоталітарної опозиції, а також поринати у глибини нашої трагічної, але разом із тим славної історії. Особливо запам’яталися доповідь кандидата філософських наук Івана Паславського «Йосиф Сліпий і репресована Церква», а також живі свідчення голови Фонду духовного відродження імені Митрополита Андрей Шептицького Івана Геля, віце-ректора Львівської Богословської Академії Мирослава Мариновича, львівської поетеси Ірини Калинець, відомого історика Валентина Мороза та інших.

Увечері о 16:00 у приміщенні Львівської Богословської Академії пройшов вечір пам’яті Патріарха Йосифа Сліпого, під час якого звучали спомини людей, котрі зустрічалися з Патріархом Йосифом, були його духовними дітьми і послідовниками. А о 17 годині у приміщенні Львівського музею історії релігії відбулася святочна Академії, присвячена 110 річниці від дня народження Ісповідника Йосифа Сліпого. Організаторами цього проекту, окрім музею релігії, стали Львівська Архієпархія УГКЦ, Управління культури Львівської облдержадміністрації, Центральний і обласний державні історичні архіви та Музей Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ.

Після концерту хорової музики у виконанні Галицького камерного хору прозвучала ціла низка виступів, кожен із яких відкривав все нові і нові сторінки життя Патріарха Йосифа. Від імені Глави УГКЦ Блаженнішого Любомира Кардинала Гузара присутніх привітав протосинкел Львівської Архієпархії УГКЦ Митрофорний Протоієрей Петро Паньків.

Усі учасники урочостого відкриття року присвяченого відзначенню пам’яті Патріарха Йосифа мали можливість оглянути чудову виставку «Подвижництво Патріарха», в експозиції якої було зібрано численні експонати, пов’язані із життям та діяльністю Патріарха Йосифа Сліпого.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.