Будувати віру на майбутніх поколіннях. 26.01.2009

В переддень літургічної пам’яті Пратулинських мученників, 22 січня 2009 року у місті Холмі (тепер Chełm, Республіка Польща), в колишній українській греко-католицькій катедрі Різдва Пресвятої Богородиці Холмської Єпархії відбулося урочисте богослуження.

Впродовж шести років поспіль, завдяки доброзичливому ставленні місцевого латинського пароха о. Казимира Бовніка, апостольського протонотара, стає можливою участь представників УГКЦ у святковій відправі присвяченій українським мученикам багатостраждальної Холмської і Підляської землі – споконвічної української етнічної території, що в силу політичних обставин опинилася поза кордонами сучасної України. Цей величний храм, колись Української Церкви, а тепер базиліки під тією ж назвою Люблинської Архидієцезії Римо-Католицької Церкви, що своїми розмірами перевищує Архикатедральний Собор Св. Юра у Львові, є віддавна паломницькою святинею.

До цього місця як згадують історики, з давен-давна приходили наші вірні, навіть з території сучасних Литви і Білорусі. Чудотворна ікона Холмської Божої Матері, ориґінал якої було перевезено лише в 2000 році до краєзнавчого музею в Луцьку, була тим покровом, під який в тяжкі часи для нашої Церкви, впродовж багатьох століть прибігали українці, заносячи свої молитви до Богородиці, випрошуючи потрібних для нашого народу ласк. Зараз її копія прикрашає святиню і привертає увагу багатьох римо-католиків з усієї Польщі.

Божественну Літургію очолив парох церкви Різдва Пресвятої Богородиці у Люблині – митроф. прот. д-р Стефан Батрух, разом з ним співслужили священики, які постійно перебувають і займаються науковою діяльністю на аспірантурі Католицького Університету Івана Павла ІІ у Люблині – о. Микола Костецький (Стрийська єпархія), єрм. Тадей Виксюк ЧСВВ, о. Сергій Стесенко (Львівська архиєпархія) та парох неоунійної церкви Пратулинських мучеників з Костомлот – о. Збіґнєв Никонюк. Дияконував д-р Петро Сивицький, відомий численними історичними публікаціями. Окрім того римо-католицькі священики, які були запрошені і брали участь у святковій відправі, згадували про своє греко-католицьке коріння, що охоплює багато тисяч мирян і духовенство Римо-Католицької Церкви, особливо на сході Польщі. Семінарійний хор українських греко-католицьких питомців з Люблина своїм співом прикрасив і звеличив урочисту відправу.

Під час своєї проповіді о. З.Никонюк пригадав зібраним вірним, що терени сучасної східної Польщі, зокрема Холмщина і Підляшшя, просякнуті кров’ю багатьох тисяч мучеників Української Греко-Католицької Церкви. Віддаючи пам’ять Пратулинським мученикам – Вінкентію Левонюку і дванадцяти його товаришам, яких в 400-річницю Берестейської Унії беатифікував світлої пам’яті Іван Павло ІІ, згадуємо рівнож тисячі мучеників Підляшшя, котрі під страшним тиском російського царату, не завагалися віддати своє життя за віру і традицію своїх предків. Особливою рисою 23 січня, коли згадуємо Пратулинських мучеників є те, що цього дня, як за новим, так і за старим стилем, послуговуючись Григоріянським і Юліянським календарем Церква спільно вшановує їхню пам’ять.

На Підляшші, у місті Сідлець (польською Siedlce) стоїть памятник Івану Павлу ІІ у стіп якого знаходиться таблиця, на котрій вказані назви понад п’ятдесят місцевостей, де греко-католики віддали своє життя, зберігаючи вірність Наступнику Петра. На їхньому прикладі ми повинні будувати віру майбутніх поколінь і хоча на даний час у Холмі ще не діє українська греко-католицька громада, однак віримо що Господь поблагословить зібрати усіх тих, хто пам’ятає віру своїх предків, і не буде перешкод зорганізувати парафію УГКЦ.

Церква-санктуарій Пратулинських мучеників в Костомлотах, що розташовані в двадцяти кілометрах від Берестя (тепер Брэст, Республіка Білорусь), є єдиною геко-католицькою парафією на терені сучасної Польщі, вилученої з під юрисдикції УГКЦ і підлеглою під місцевого латинського єпископа. Попри це, як згадував на свято священомученика Йосафата у Люблині – о. З. Никонюк, належить громаду в Костомлотах вважати частиною Української Греко-Католицької Церкви.

Підляшшя повинно знову стати місцем паломництва вірних УГКЦ, бо воно завжди було частиною Української Церкви – Київської митрополії. Є надія, що єрархія, духовенство, чернецтво і миряни УГКЦ зможуть в майбутньому брати участь, як у святкових заходах присвячених пам’яті Пратулинських мучеників, так і при кожній іншій нагоді відвідуючи свої споконвічні землі, тепер вже поза межами своєї держави.

Інформацію подав о. Сергій Стесенко

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.