Вшанування пам’яті підпільного греко-католицького єпископа Якова (Тимчука). 24.12.2008

У Бучацькій єпархії УГКЦ, 20 грудня 2008 року, відбулося урочисте відзначення 20-их роковин від дня смерті Владики Якова (Тимчука), ЧСВВ (1919-1988). У всіх храмах єпархії відслужено поминальні Святі Літургії та панахиди. У катедральному соборі свв. апп. Петра й Павла у м. Чорткові Служу Божу очолив о. Дмитро Григорак, ЧСВВ, Апостольський Адміністратор Бучацької єпархії. Опісля виголосив промову о. Віталій Дуткевич, ЧСВВ, який розповів про блаженної пам’яті Владику Якова, наголосивши на тому, що він упродовж багатьох років засівав Боже зерно у людських душах. «Найкращою пам’яттю про нього буде те, що ми підемо його слідами», – сказав о. Віталій, висловивши сподівання, що єпископа Тимчука колись проголосять блаженним і святим.

Після молитви у катедральному соборі, учасники заходу від’їхали у м. Заліщики, до могили Преосвященного Якова, де він спочиває поруч зі своїм братом о. Єронімом Тимчуком, ЧСВВ. На цвинтарі відслужено панахиду. У проповіді о. Дмитро Григорак мовив про ісповідників віри, їхнє праведне життя, геройську дорогу. Про те, що боротьба зі злом ніколи не припиняється – кожен із нас має сказати своє слово у боротьбі із ним. «Бог перемагає через нас і в нас», – виокремив о. Дмитро, звертаючи увагу на те, що естафету боротьби ісповідники передали нам.

Отець Дам’ян Кастран, ЧСВВ, ігумен Гошівського василіянського монастиря, зосередився на тому, що добрих учинків немає без любові. Пригадав, що покійні брати були його професорами. «Ви сьогодні свідчите їхню пам’ять віри та любові, і ваша присутність є тим свідченням», – сказав о. Дам’ян. Спогадами поділився і о. Володимир Палчинський, ЧСВВ, ігумен монастиря Царя-Христа в м. Івано-Франківську. Мер м. Заліщики п. Володимир Бенев’ят висловив усім подяку та згадав, що заліщани дуже шанують своїх духовних наставників.

Опісля, у приміщенні Єпархіяльного управління Бучацької єпархії в м. Чорткові, відбулася святкова конференція, яку вступним словом розпочав о. Дмитро Григорак, ЧСВВ. Звучали доповіді, пісні, свідчення, спогади про богоугодні діла, про постать Владики Якова Тимчука, важкий для УГКЦ час підпілля тощо. Доповідь на тему «Діяльність священиків в умовах підпілля на теренах Бучацької єпархії» виголосив о. Іван Сеньків.

Для Радіо Ватикану, диякон Миколай МИКОСОВСЬКИЙ, ЧСВВ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.