Ціле число ватиканської газети «Оссерваторе Романо» від 3 липня було присвячено апостольській подорожі Іван Павла II на Україну.Випуск відкриває редакційна стаття «Реванш історії», яку написав директор видання Маріо Агнес.

Реванш історії

Це реванш історії, сказав друг після прибуття на Україну, в той час як ми всі знали невимовне значення поцілунку Папою цієї землі, просоченої кров’ю мучеників.

Поцілунок Папи.

Поцілунок подяки.

Історія видається згладженою, видається мовчазною, допоки вона змушена улягати антигуманним вчинкам та ідеологічним примхам тих, хто підносить себе до рангу богів.

Але мовчання історії ніколи не є втечею. Йдеться радше про мовчання, що промовляє саме за себе. Ця тиша промовляє з глибини серця і доходить до глибин серця. Вона промовляє у катакомбах — вчорашніх і сьогоднішніх, у концтаборах, влаштованих у Божих святинях. Вона говорить під час злиднів, провокованих штучно, щоб вбити людину і її майбутнє. Вона говорить під час страждань пригноблених, які, висловлюючись словами великого історика, для того, щоб бути переможцями чи переможеними, власне і роблять історію.

Мовчання історії є тією водою, що зрошує непередбачувані події майбутнього. Воно віднаходить справжню людську ідентичність. Воно повертає до життя людське бажання «заново відчути смак» свободи».

Так, це саме ця дія — «заново відчути смак», — поетична і конкретна водночас, що її Святіший Отець заторкнув у своїй недільній гомілії 24 червня. І саме в той час, коли Папа, вже у сутінках, здійснив своє паломництво до жертв сталінського терору (у Биківні — З. К.), якась жінка схилила коліна. Це — шляхетність. Виняткове втілення радісного почуття — «заново відчути смак» дарунку Євангелія на початку цього тисячоліття. Заново відчути смак віри. Історія говорить у саме такий спосіб. І вона змушує відчути смак її реваншу.

Переклала З. Курдина

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.