“Український реквієм” наголошує, що Голодомор був трагедією всього українського народу.20.11.208

У середу, 19 листопада 2008 року, з благословення Блаженнішого Любомира, Глави УГКЦ, у Києві, в Національному будинку органної та камерної музики України, було виконано “Український реквієм” – твір, який присвячено пам’яті жертв репресій, депортацій та голодоморів ХХ століття в Україні. “Український реквієм” став новим доробком серії “Духовна музика України”.

“Автор, використавши різні інструменти із різних регіонів України (“Український реквієм” спільно виконують симфонічний оркестр та оркестр народних інструментів, – автор), у символічний спосіб наголосив на тому, що ця трагедія була не тільки трагедією локального значення, а її пережила вся Україна”, – сказав Блаженніший Любомир у вступному слові. За його словами, використовуючи різні інструменти в одному творі, автор хотів показати єдність нації.

Відтак Предстоятель УГКЦ наголосив на тому, що пережиті українцями страждання можуть бути благословенням для майбутнього: “Якщо людина упродовж життя не переборює складних моментів, вона не може стати повноцінною особистістю. Голодомор дав поштовх на майбутнє нації”, – сказав він. Блаженніший Любомир провів паралель із ізраїльським народом, який довгий час терпів, але вкінці, завдяки терпінням, став вибраним народом. “Терпіння, які ми пережили у ХХ столітті, згуртували націю, зробили її єдиною і дають їй поштовх до воскресіння, яке можливе тоді, коли ми перейшли через складні життєві моменти”, – сказав промовець.

“Над створенням такого твору, що складається із одинадцяти частин і поєднує західноєвропейські традиції з золотими пластами українського фольклору, пішло понад три роки напруженої праці композитора і цілого підготовчого комітету”, – для Департаменту інформації розповів автор ідеї та втілення “Українського реквієму” Михайло Перун. А, на загал, над даним проектом автори серії “Духовна музика України” працювали понад п‘ять років.

Автор музики “Українського реквієму” – Олександр Козаренко, поетичний текст написав Назар Федорак. Твір виконав Ансамбль класичної музики імені Бориса Лятошинського під батутою Ігоря Андріївського. Перше виконання реквієму відбулося у Києві, 5 жовтня, в Національному будинку органної та камерної музики України.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.