Святкування 1020-ї річниці Хрещення Київської Русі є нагодою застановитися над своїм християнським життям. 23.07.2008

“Жодний свідомий громадянин України не сміє оспорювати важливості Хрещення, здійсненого за дорученням святого рівноапостольного князя Володимира для Київської Русі та сьогоднішньої України. Ми знаємо, що наші предки цю знаменну подію відзначали дуже урочисто в міру своїх можливостей і обставин щоп’ятдесят років, бо добре усвідомлювали всебічне значення цього акту. Однак ми, розуміючи зміст і властиве значення акту більше ніж тисячолітньої давнини, повинні відзначати його щороку, і то не тільки зовнішньою помпезністю, а й нашим щоденним життям”, – написав Блаженніший Любомир, Глава УГКЦ, у зверненні, виданому з нагоди тисяча двадцятої річниці Хрещення Київської Русі. “Ми, владики Української Греко-Католицької Церкви, хочемо заохотити всіх вірних нашої Церкви в дні святкувань пам’яті українських святих, а власне в день самого рівноапостольного князя Володимира, зробити серйозний іспит свого сумління: чи справді ми живемо тією християнською вірою, яку сповідуємо? Хочемо також заохотити Вас, дорогі в Христі, відновити постанови, які ми склали, приймаючи Святе Хрещення”, – було наголошено у минулорічному зверненні з нагоди празника великого рівноапостольного князя Володимира.

Реалізовуючи ці ідеї, 27 липня 2008 року при Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві (станція метро “Лівобережна”, вул. Микільсько-Слобідська, 5) відбудуться святкування 1020-ї річниці Хрещення Русі-України. Урочистості розпочнуться о 9.00 Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолить Блаженніший Любомир. У Літургії візьмуть участь єпископи УГКЦ з України, численні священики і миряни з різних околиць нашої держави, гості з-за кордону.

Після Літургії процесійною ходою, у якій візьмуть участь представники кожної єпархії і екзархії УГКЦ в Україні, група паломників вирушить до Дніпра. Зачерпнувши води у приготовані посудини, її буде принесено до місця, де проводилося богослужіння. Тут воду буде освячено. Після цього буде проведено чин відновлення хресних обітниць, які чи ми, чи наші хресні батьки від нашого імені складали під час прийняття Тайни Хрещення. Мета цього, як про це читаємо у зверненні з нагоди празника великого рівноапостольного князя Володимира: “Свідомо й відповідально відновити ці свої постанови з усіма їх наслідками і постаратися знову зробити їх основою нашого щоденного життя. Ми маємо нагоду переоцінити наше ставлення до Господа Бога, Його дарів, наше ставлення до ближніх і власного життя. Ось така настанова власне робить нас справжніми дітьми Володимира”.

На завершення святкування відбудеться концертна програма за участю хору “Дударик” зі Львова та дитячо-молодіжного ансамблю “Коралі” з Вишгорода. Після цього – братолюбна гостина для усіх учасників свята.

Подібні подячні Служби Божі за дар Хрещення з відновленням хресних обітниць 27 липня відбудуться в усіх греко-католицьких парафіях України. Цю практику у Києві було започатковано у 2007 році в рамках Форуму християнської молоді, який відбувався 18-19 серпня у Києві.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.