Глава УГКЦ створив робочу групу для обговорення напрямків місійної діяльності Церкви. 1.07.2008

1 липня 2008 року у приміщенні Реколекційного центру Львівської архиєпархії (Львів-Брюховичі) відбулося перше засідання робочої групи, створеної Блаженнішим Любомиром, Верховним Архиєпископом Києво-Галицьким, для подальшого опрацювання стратегії місійної діяльності УГКЦ. Перше засідання, на якому було започатковано широке обговорення цієї тематики, у якому взяли участь Блаженніший Любомир, ректори семінарій УГКЦ в Україні, настоятелі жіночих і чоловічих чинів і згромаджень, голови комісій УГКЦ та Преосвященні Владики Діонісій (Ляхович), Гліб (Лончина), Степан (Меньок) та Ярослав (Приріз), відбулося 12 січня 2007 року. Відтак відбулося ще декілька зустрічей, у яких взяли участь по одному представникові від чотирьох груп: ректорів семінарій, рад вищих настоятелів чоловічих і жіночих інститутів богопосвяченого життя та голів комісій УГКЦ. Сьогоднішнє засідання робочої групи стало продовженням цього важливого у житті Церкви завдання.

Відкриваючи засідання Блаженніший Любомир розповів про сучасний етап опрацювання цієї тематики та про механізм роботи. Тоді звіт про вже випрацювані пропозиції представив п. Григорій Селещук, голова Комісії УГКЦ у справах мігрантів.

Корисним для вироблення конкретних рішень і напрямків подальшого розвитку було засідання представників духовенства УГКЦ, які душпастирюють у східній діаспорі: Російській Федерації, Білорусі, Прибалтійських країнах та Казахстані. Священики до обіду проводили своє засідання паралельно із робочою групою, а після обіду обидві групи працювали разом. У цій частині було заслухано доповідь п. Ігоря Маркова, координатора проекту «Оцінка і визначення потреб та можливості діяльності УГКЦ і Карітасу України в міграційній сфері, зокрема стосовно пасторальної допомоги, соціальної опіки і правового захисту українських емігрантів-заробітчан». Доповідач розповів, що в рамках проекту було опрацьовано 9 країн, де працюють українці-заробітчани: 8 країн Європейського Союзу та Російська Федерація. Пан Ігор назвав 3 тривожні тенденції, які були виявлені під час дослідження: 1) зростає кількість українців, які нелегально в’їжджають у країни ЄС; 2) на загал зростає кількість емігрантів; 3) попри зростання соціального статусу українських емігрантів, у правовому полі, через незахищеність з боку України, погіршується їх сприйняття у країнах перебування.

Виступ п. Ігоря Маркова, а відтак представлення священиками із східної діаспори душпастирської ситуації у їхніх країнах та обговорення теми зустрічі учасниками робочої групи підтвердило важливість та одночасно багатогранність питання місійної діяльності УГКЦ. Головним завданням сьогодні, за словами Предстоятеля УГКЦ, є потреба розбудити в народі місійну духовність, яка полягає в тому, що кожний дбатиме не тільки про своє спасіння, а й старатиметься про спасіння свого ближнього.

Учасники зустрічі у своїх групах продовжать свою роботу завтра. Особливістю того дня стане їхнє спільне засідання із членами Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства, яке розпочнеться о 15.00.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.