Глава УГКЦ про Україну та ЄС

10 грудня 2007 року Ініціативна група Європейського форуму Альпбаха у Києві (ЄФА) в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка провела міжнародний науково-практичний семінар «Україна, як майбутній член Європейського Союзу: за та проти». У його роботі взяли участь відомі у Європі та Україні політики, урядовці, науковці, громадські діячі: Ерхард Бусек, президент ЄФА, Олександра Кужель, заступник Міністра регіонального розвитку та будівництва, Борис Тарасюк, народний депутат, екс-міністр закордонних справ України, Йозеф-Маркус Вукетіч, Надзвичайний і повноважний посол Австрійської Республіки в Україні, Анатолій Зленко, екс-міністр закордонних справ України, інші учасники. Прийняв запрошення взяти участь у семінарі Блаженніший Любомир, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький УГКЦ.

У своїй промові Глава УГКЦ передусім, на прикладі Київського князя Ярослава Мудрого, пояснив, що у давні часи Україна мала вільні контакти з цілою європейською спільнотою, його діти одружувалися з правителями європейських держав. Це, на думку Блаженнішого Любомира, ставалося тому, що в Україні та європейських державах були ті самі базові загальнолюдські цінності. «Таким чином, куди б не поїхали діти князя Ярослава, вони всюди почувалися як вдома», – заключив Предстоятель УГКЦ.

З цього промовець зробив висновок, що Європа має своє спільне коріння в юдео-християнській традиції. «Це важливо для нас, людей 21 століття. Тому, що є особи, які заперечують християнське коріння Європи», – наголосив Блаженніший Любомир, а тоді пояснив у чому полягає ця важливість. Адже загальноєвропейські цінності: демократія, свобода слова, права людини – все це, на переконання Глави УГКЦ, походить від християнства і там бере свій початок.

«Ми звикли запитувати, що дасть Україні вступ до ЄС, а я хочу поставити запитання навпаки: що принесе ЄС вступ до нього України», – відтак торкнувся головної теми семінару Блаженніший Любомир. При цьому він пояснив, що не буде говорити про це зі сторони політичної чи економічної, а як церковна особа. «Зі вступом України виграють, у духовному сенсі, обидві сторони. Адже це принесе обмін дарами, які мають у собі латинська та візантійська християнські традиції. Крім того ЄС виграє, коли всі країни, які впродовж історії творили фундаментальні основи Європи, будуть належати до однієї структуральної одиниці», – сказав на завершення Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.