Мирослава Мариновича нагородили за заслуги у справі мирного співіснування і співпраці суспільств, релігій і культур

Мирослава Мариновича, активного громадського діяча, правозахисника, проректора УКУ, а також члена наглядової ради Радіо “Воскресіння”, нагородили відзнакою Серджіо ді Мелло «за заслуги у справі мирного співіснування і співпраці суспільств, релігій і культур». Нагородження відбулось 17 жовтня у Кракові.

М.Маринович_вручення нагороди«Для мене велика честь бути відзначеним цією славною нагородою, – зазначив Мирослав Маринович під час урочистостей у Кракові. – Цілком очевидно, що мої заслуги занадто скромні, щоб їх вшановувати настільки високо. Цінність цієї нагороди не в тому, щоб тішити самолюбство лауреата, а в тому, що вона дає нагоду ще раз згадати добрим словом людину, яка дала цій нагороді своє ім’я. Жертва Серджіо Віейра ді Мелло назавжди забезпечила йому вдячність усіх, хто шанує гідність людини, й місце серед тих, хто боротиметься за її права в майбутньому».

Польську нагороду ім. Серджіо Віейра ді Мелло було встановлено з ініціативи товариства «Вілла Деція» 2003 року для вшанування його імені. Нагороду визначають щороку у двох рівнозначних категоріях: особа та неурядова організація, діяльність яких спрямована на користь мирного співіснування та співпраці між суспільствами, релігіями і культурами. Кандидатами можуть бути особи та інституції з Польщі і з-за кордону.

вручення нагороди

За словами Мирослава Мариновича, вручення цієї нагороди надає йому велику честь представляти своїх краян та однодумців, а також – «це ще одна нагода усім нам пережити розкіш міжлюдської солідарності. Адже польська відзнака на честь жертовного бразилійця – це ніби рука, простягнута нам, українцям, у теплому почутті побратимства», – додав лауреат.

 

Нагороду визначає спеціальна Капітула, до складу якої входять представники Президента Республіки Польщі, Посла Федеральної Республіки Бразилії, Посла Королівства Швеції, Найвищого Комісара ООН у справах біженців, Міністерства закордонних справ Польщі та Інституту національної пам’яті, Речника громадянських прав, а також фундатори нагороди і директор товариства «Вілла Деція».

Довідка.

Серджіо Віейра ді Мелло народився 1948 року в Бразилії і почав працювати для ООН вже з часу своїх філософських і гуманістичних студій у Сорбонні. З 1971 року він брав участь у гуманітарних і мирних місіях ООН у Бангладеш, Судані, на Кіпрі, в Мозамбіку та Перу. З 1981 року він обіймав високі посади в керівництві ООН і був її спеціальним послом до Лівану, Камбоджі, в Африці, Косові, Східному Тиморі.

У 2002 році Серджіо ді Мелло вибрали на посаду Найвищого Комісара ООН з прав людини. У червні 2003 року як Спеціальний Посланник Генерального Секретаря ООН він поїхав з чотиримісячною місію переговорів в Іраку. Загинув 19 червня 2003 року в терористичному акті, спрямованому проти осідку ООН в Багдаді.

Прес-служба УКУ

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.