Кардинали обрали нового Папу

Над Сикстинською каплицею білий дим



У середу, 13 березня 2013 р., вже о 17:30 годині місцевого часу, площа Святого Петра у Ватикані знову була заповнена вірними. Приблизно в цей час, у випадку позитивного першого вечірнього голосування Колегії Кардиналів, з димаря Сикстинської каплиці мав би вийти очікуваний з нетерпінням білий дим. Але, правдоподібно, в четвертому за порядком голосуванні ніхто не набрав необхідних 77-ми голосів виборців, тож понад сто тисяч римлян та гостей Вічного Міста, ховаючись під парасолями від дощу, який цими днями не припиняється в Римі, терпеливо очікували завершення наступного голосування, про результати якого о 19:06 римського часу сповістив білий дим.

Після прийняття вибору того, хто набрав 77 голосів, спалюються виборчі бюлетені та інші документи, що стосуються процедури виборів, таким чином, щоб з комина Сикстинської каплиці пішов білий дим, який сповіщає світ про те, що обрано нового Папу. Тим часом Святіший Отець відходить до захристії Сикстинської каплиці, званої «кімнатою сліз», де з допомогою Головного Церемонієра одягне один з трьох, наперед приготованих, комплектів папського одягу.

Повернувшись до каплиці, Папа сяде на катедральному троні, а головуючий на Конклаві виголосить вітальне слово, роблячи вступ до короткого літургійного моління, під час якого кардинал-протодиякон зачитує один з Євангельських уривків, в якому розповідається про те, як Христос обіцяв Петрові та його Наступникам першість в апостольському служінні та любові, а кардинал-протопресвітер зачитує молитву за Вселенського Архиєрея. Далі, по-черзі в порядку першості, кардинали підійдуть до нового Папи, складаючи акт пошани та послуху, після чого Вселенський Архиєрей розпочне подячну молитву «Тебе, Бога, хвалимо».

Наступним етапом є урочисте проголошення імені нового Папи та його перше благословення з лоджії Ватиканської базиліки. Новизною, порівняно з попередніми разами, є те, що після того, як новообраний Папа виходить із Сикстинської каплиці, перед тим, як іти до лоджії, він ввійде до Паулінської каплиці, де будуть виставлені Найсвятіші Тайни. Святіший Отець проведе там коротку тиху молитву.

Ім’я нового Папи виголосить по-латині, згідно з приписаною формулою, кардинал-протодиякон (Жан-Луї Торан), після чого, випереджений хрестом, в супроводі перших кардиналів кожного з кардинальських чинів, вийде Святіший Отець, який уділить Апостольське благословення , яке є тим самим, що уділяється з нагоди Пасхи та Різдва.

Діяння святих Апостолів розповідають нам про так званий Єрусалимський Собор, під час якого апостоли прийняли ряд вирішальних рішень для подальшої євангелізації світу. В певний момент слово взяв святий Яків та сказав: «Симон розповів, як Бог спершу навідався до поган, щоб узяти з-поміж них народ для імені його. З тим згоджуються і слова пророків, як написано: А після цього я повернуся і відбудую намет Давида занепалий; я його руїну відбудую і знов його поставлю, щоб решта людей Господа шукала, і всі народи, на яких призване ім’я моє, – каже Господь, що чинить це, йому відоме споконвіку». (Ді. 15,14-17).

«Я між вами, як той, що служить», – такі Христові слова зустрічаємо в Євангелії від Луки. Вони допомагають зрозуміти біблійне значення обрання, яке здійснила Колегія Кардиналів. Церква не може бути у Христі без Петра, своєї скелі та голови, але також Петро ніколи не є самотнім лідером на вершині піраміди. Він – перший, Глава дванадцятьох та тих, що були з ними (пор Лк. 24,33). Він – у центрі сопричастя людей, органічно скерованого на наслідування єдиного Архипастиря, Пастиря над пастирями. І саме видимим знаком цього Архипастиря є святий Петро та його наступники в кожній історичній епосі. Ось чому Петро завжди окреслюється у спільноті з іншими, а інші – довкола Петра.

За матеріалами Радіо “Ватикан”

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.