Греко-католики Франції привітали Блаженнішого Святослава та владик Синоду Єпископів УГКЦ

2 грудня, напередодні введення на престол нового Апостольського екзарха, у Франції, в катедрі Святого Володимира Великого, Глава УГКЦ молився Утреню. Після молитви у супроводі Владики Бориса (Ґудзяка) та єпископів УГКЦ він спілкувався з українською громадою.

«Ваш візит з нагоди введення в уряд нового екзарха є історичним. Свого часу в катедрі вітали Патріарха Йосифа (Сліпого)», – згадували парафіяни, вітаючи Блаженнішого Святослава. Віряни запевнили, що підтримуватимуть Церкву в тих зусиллях, які вона ставить перед єпископами, священиками та мирянами.

«Для нашого екзархату це велика честь сьогодні вітати Главу нашої Церкви, – сказав Владика Борис, новий Апостольський екзарх у Франції. – Блаженніший просив, щоб відбулася зустріч з духовенством та всіма вірянами екзархату. Ми маємо сьогодні унікальну нагоду послухати слово Глави Церкви та поспілкуватися з ним».

Предстоятель УГКЦ представив єпископів, які прибули на зустріч, зокрема членів Постійного Синоду: Владику Кена (Новаківського), Єпарха Нью-Вестмінстерського, та Владику Ярослава (Приріза), Єпарха Самбірсько-Дрогобицького. У зустрічі брали участь найближчі сусіди екзархату: Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків Італії та Іспанії, Владика Петро (Крик), Апостольський екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії, Владика Гліб (Лончина), Апостольський екзарх для українців-католиків у Великобританії, та Владика Іриней (Білик), канонік Папської базиліки Санта Марія Маджоре. Блаженніший Святослав також представив єпископів з України: Владику Тараса (Сеньківа), Апостольського адміністратора Стрийської єпархії, та Владику Йосафата (Говеру), Екзарха Луцького.

«Цим візитом єпископів до Парижа ми сьогодні бачимо унікальну ікону нашої Церкви, яка в ці дні звертає свої очі до священиків та вірян Апостольського екзархату у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії, – сказав Предстоятель УГКЦ. – Сьогодні історична хвилина тут для нашої громади у Франції. Дозвольте привітати вас з нагоди введення на престол нового екзарха. Душпастирський обов’язок буде кликати Владику Бориса не тільки до служіння у Франції, а й у інші країни екзархату. Він стане тим, хто вестиме священиків та вірних до Бога. Це справді історичних момент, коли Церква призначає свого архиєрея».

Блаженніший Святослав також відзначив: «Сама історія цього екзархату показує, як мої попередники дбали про українців на цих територіях. Незабаром ми будемо святкувати 70-ліття передання українській спільноті в Парижі цього катедрального храму. По Другій світовій війні наше українство у Франції стало дуже важливим осередком інтелектуального життя. Тут у Франції було започатковано видавання Енциклопедії українознавства та організовано потужний інтелектуальний центр».

«Цей екзархат, який очолив Владика Володимир (Маланчук), постав у 1960 році для біженців з України. Сьогодні ми хочемо послужити усім нащадкам, які збудували цю спільноту, щоб їх справа ніколи не зупинилася. Також ми хочемо послужити всім тим, хто приїхав сюди за незалежності України. Як колись, так і на майбутнє ми сподіваємося, що тут буде інтелектуальний центр нашої Церкви. Тому цей екзархат має бути простором служіння Богові та спілкування одне з одним. Саме так можемо проповідувати Христове Євангеліє в сучасних умовах», – сказав Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.