Господь визволяє нас від страху та будь-яких кайданів. Папа Франциск наклав паллії 24 митрополитам

Справжнім захистком для пастиря є уповання на Бога. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він очолив у базиліці Святого Петра у Ватикані в неділю, 29 червня 2014 р., з нагоди урочистості святих апостолів Петра і Павла, головних Небесних покровителів Риму. Свою проповідь Єпископ Риму присвятив своїм співбратам у єпископстві, адже цього дня 24 митрополити з усього світу отримали з його рук паллій – символ своєї митрополичої влади та єдності з Наступником святого Петра.

Коментуючи читання з Діянь Апостолів, Святіший Отець зауважив, що на початках служіння святого Петра в єрусалимській Церкві панував великий страх, спричинений переслідуваннями царя Ірода, який задля того, щоб сподобатися народові, скарав смертю апостола Якова та ув’язнив Петра. Коли той був у кайданах, йому з’явився Ангел, наказав підвестися, підперезатися та взутися, та вивів його на свободу. «Господь визволяє нас від всілякого страху та будь-яких кайданів, щоб ми могли насправді бути вільними», – наголосив проповідник.

За словами Єпископа Риму, справжньою проблемою пастирів є страх та пошук пасторальних захистків. «Чого ми боїмося? – запитував він співбратів у єпископстві. – А якщо боїмося, то де шукаємо укриття в нашому пастирському житті, щоб почуватися безпечно? Може шукаємо підтримки у могутніх цього світу? Чи піддаємося обманові гордості, яка шукає величань та визнання, й тоді нам здається, що ми у безпеці? Дорогі брати-єпископи, на що покладаємо свою надію?». Папа вказав на те, що свідчення святого Петра пригадує нам, що «наш справжній захисток – це уповання на Бога», яке усуває будь-який страх та визволяє від будь-якої неволі та світської спокуси.

Святіший Отець пригадав, що святий Петро відновив це уповання, коли Ісус три рази закликав його пасти Свої вівці, після того як він тричі визнав свою любов до Учителя, надолужуючи, таким чином, за потрійне відречення. «Петро досвідчив, що Божа вірність є більшою за нашу невірність та сильнішою від наших відречень. Він зауважує, що Господня вірність усуває наші побоювання й перевищує будь-яку людську уяву», – вів далі Наступник святого Петра, додаючи, що сьогодні також і до нас звернене Христове запитання: «Чи любиш ти мене?». Ісусові відомі наші побоювання та труднощі, але святий Петро показує нам шлях, який полягає у тому, щоб віддатися у руки Господові, Який «все знає».

Петрові повинно вистачити Ісусової любові, він не повинен піддаватися спокусам цікавості, заздрощів. Коли він почав запитувати Учителя про долю іншого учня, Христос відповів: «Що тобі до цього? Ти йди за мною!». «Цей досвід Петра, – зауважив його наступник, – становить і для нас, дорогі браття архиєпископи, важливе послання. Сьогодні Господь повторяє мені, вам, усім пастирям: Іди за мною!». А це означає не витрачати часу на зайві балачки та запитання, не зупинятися на другорядних речах, іти за Христом, не зважаючи на труднощі, звіщаючи Євангеліє та підтверджуючи проповідь життєвим свідченням.

А вітаючи делегацію Константинопольського патріархату, Глава Католицької Церкви закликав благати Господа Бога, щоб «цей візит зміг скріпити наші братерські узи на шляху до повного сопричастя між двома Церквами-сестрами, якого ми дуже прагнемо».

Текст із сайту Радіо Ватикану

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.