Глава УГКЦ зустрівся з мером Луцька та духовенством екзархату

26 березня в рамках візиту на Волинь Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, зустрівся з Міським головою Луцька Миколою Романюком. На початку Блаженніший Святослав подякував за можливість  зустрічі з місцевою владою, яка є необхідною для обох сторін. «Найперше, хочу засвідчити вам повагу з боку наших вірних, які мешкають тут, у місті Луцьку. За нашими підрахунками, у Луцьку 20 відсотків мешканців мають походження від греко-католиків. Таким чином, наша Церква є історичною для цього міста. Тут є залишки Василіанського монастиря XVII століття, інші собори», – сказав він.

«Ми  хочемо бути з нашими людьми і будувати братерські стосунки з іншими конфесіями, зокрема тими, які вважають себе спадкоємцями Київської Церкви. Ми прагнемо, щоб в Україні була єдність Церков. Тож шукаємо різних нагод служити громаді. Наша Церква вважає себе частиною громадянського суспільства, ми не беремо участі в політичних баталіях. Ми – з народом, і наші зусилля направлені на те, щоб виховувати людей на відповідальних, зрілих громадян. Таким чином ми хочемо служити громаді, суспільству», – зазначив у своєму виступі Блаженніший Святослав.

Він запросив міського голову взяти участь в урочистостях, які відбудуться у Києві 17-18 серпня з нагоди освячення Патріаршого собору УГКЦ на Лівому березі Дніпра за участю духовенства з багатьох країн світу, зокрема з Канади і США. На завершення зустрічі висловив сподівання на дальші конструктивні стосунки, щоб спільно прислужитися Богові, державі і громаді, та вручив Миколі Романюку Бучацьке Євангеліє, яке було написане в Луцьку.

«Наша Церква у різних регіонах мала різну історію, так само як і наш український народ. І коли наш народ втрачав свою незалежність чи можливість самовизначення, то те саме втрачала і Церква. Може, навіть першою. Ми ніяким чином не претендуємо на участь у якихось політичних діяннях і не підтримуємо якоїсь конкретної сили, насамперед ми – з народом, – підкреслив Блаженніший Святослав в розмові з мером Луцька і додав: – Наша присутність у всіх регіонах України передусім свідчить про наш пастирський обов’язок перед вірянами. Однак ми абсолютно не претендуємо на перетягування вірян з інших Церков, це варте засудження».

Також Глава УГКЦ відзначив великий позитив в існуванні у Волинській області Ради Церков, чого немає в інших регіонах України. Верховний Архиєпископ УГКЦ поставив таку співпрацю між Церквами на Волині в приклад усій Україні.

Того самого дня в головному храмі греко-католиків на Волині відбулася зустріч духовенства Луцького екзархату з Блаженнішим Святославом. У рамках канонічної візитації Предстоятель УГКЦ звернув свою увагу на три питання: розвиток екзархату і парафій у десятирічній перспективі, стратегія розвитку УГКЦ “Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом” та допоміжний засіб розвитку і процвітання Церкви й парафії – Катехизм “Христос – наша Пасха”.

Після привітального слова душпастирі екзархату поділилися з Блаженнішим Святославом своїм баченням розвитку і труднощами. На закінчення Глава Церкви подякував всім за служіння та закликав до ревної праці.

Ввечері, о 18.00, у храмі Святого Василія Великого в Луцьку розпочалася зустріч Блаженнішого Святослава з молоддю, про яку повідомимо згодом.

Фото із сайту Луцької міської ради

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами www.volynnews.com та www.lutsk.ua

 

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.