До Верховної Ради внесено ще один законопроект стосовно відносин школи та церкви

До Верховної Ради внесено ще один законопроект, спрямований на розбудову партнерських взаємовідносин навчальних закладів і церкви (релігійних організацій).

Його зареєстрував в парламенті 25 липня 2013 року під № 3026 Представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Слід зауважити, що текст нового проекту за єдиним винятком тотожний законопроекту № 2340а, внесеного 18 червня самим автором разом із колегою по фракції Ганною Герман (Партія регіонів).  Той проект попередньо узгоджувався з представниками конфесій, які увійшли до складу робочої групи разом із фахівцями парламенту та експертами.

На відміну від нього, законопроект № 3026 хоча і зберігає ті самі поправки до комплексу освітніх законів, проте має іншу структуру. Це обумовлено зміною профільного комітету Верховної Ради, який буде готувати висновок до першого читання та, у разі прийняття законопроекту, готувати поправки до розгляду у другому читанні. Якщо стосовно першого законопроекту головним визначено Комітет з питань культури і духовності, то нову законодавчу ініціативу розглядатиме Комітет з питань науки і освіти на чолі з Лілією Гриневич (ВО «Батьківщина»).

Окрім цього, у наново поданому законопроекті відсутнє доповнення до статті 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Ці положення уточнювали принцип відокремлення школи і церкви наступним чином: “Взаємовідносини церкви (релігійних організацій) з державою будуються на партнерських засадах з метою забезпечення та реалізації права людини на свободу світогляду і віросповідання в усіх сферах суспільного життя, здійснення виховної та спільної просвітницької діяльності, соціальної роботи, консолідації українського суспільства, збереження та примноження його традиційної релігійної культури, релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України”.

Решта доповнень і формулювань жодним чином не відрізняються від законопроекту № 2340а. Зокрема, вносяться зміни до Законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту», Закону України «Про загальну середню освіту», «Про вищу освіту» та доповнюється стаття 6 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Нагадаємо, що 10 квітня 2013 року члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій зустрілись з керівництвом і членами Комітету культури і духовності та Комітету науки і освіти. Було досягнуто домовленостей про системний діалог та співпрацю парламенту з релігійною спільнотою у сфері законодавчого забезпечення свободи віросповідання та діяльності релігійних організацій.

Інститут релігійної свободи, Київ
www.irs.in.ua
Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.