Блаженніший Святослав: «Дух Святий перебуває дуже близько до кожної віруючої людини»

На цьому наголосив Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, під час Божественної Літургії з нагоди 20-ліття утворення Самбірсько-Дрогобицької єпархії та 1025-ліття Хрещення України-Русі, яка відбулася 24 червня, у День Святого Духа, в м. Дрогобичі на подвір’ї катедрального храму Пресвятої Трійці.

Блаженнішому Святославу під час Божественної Літургії співслужили:  високопреосвященний Томас Едвард Ґалліксон, Апостольський нунцій, владика Ярослав (Приріз), єпарх Самбірсько-Дрогобицький, владика Ігор (Возьняк), Митрополит Львівський, владика Володимир (Війтшин), Митрополит Івано-Франківський, владика Василій (Семенюк), Митрополит Тернопільсько-Зборівський, владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, владика Йосиф (Мілян), єпископ-помічник Київської архиєпархії, владика Тарас (Сеньків), Апостольський адміністратор Стрийської єпархії, владика Михаїл (Колтун), єпарх Сокальсько-Жовківській, владика Дмитро (Григорак), єпарх Бучацький, владика Йосафат (Говера), екзарх Луцький, а також владика Леон (Малий), єпископ-помічник Львівський РКЦ. Участь в урочистому Богослужінні взяли понад 200 священнослужителів, представники монашества, вірні з усіх терен єпархії та представники державної влади.

Блаженніший Святослав у супроводі єпископів та священиків увійшов процесійно на подвір’я Свято-Троїцького собору, де згодом розпочалася Свята Літургія. Главу УГКЦ привітали наймолодші парафіяни катедрального собору, а Апостольського нунція англійською мовою – молодь.

Потім Верховного Архиєпископа Святослава та владик привітав о. Тарас Гарасимчук, парох катедрального храму. Він наголосив, що присутність Предстоятеля УГКЦ та великої кількості єпископів у цей День Святого Духа особливо важлива. Адже єпископи – це помазанники Святого Духа, спадкоємці святих апостолів.

Під час проповіді Блаженніший Святослав пригадав вірним, що вчора Христова Церква святкувала свято П’ятдесятниці – подію, якою «Отець від віків через Сина Духом Святим живить свою Церкву». За словами Глави УГКЦ, на другий день зелених свят очі Церкви звернені на основну Особу вчорашньої події – Духа Святого – Третю Особу Пресвятої Трійці.

«Він промовляв через пророків. Він ніколи не говорив сам про себе. Він об’явив нам Отця як вічнотекуче джерело. Він об’являє нам Сина Божого. І в цьому Духові людина визнає Христа Господом», – пригадав вірним спасительні дії Святого Духа в історії спасінні людства. Хоча присутність Духа Святого у світі таїнственна, її являє Господь через Христову Церкву. «Духом Святим єпископи навчають Церкви й освячують Божий люд. Духом Святим священики звершують Святі Таїнства», – додав Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав розповів, що був на проголошенні Самбірсько-Дрогобицької єпархії 20 років тому. Тоді майбутній Глава УГКЦ співав у семінарійному хорі Львівської духовної семінарії, яка супроводжувала Богослужіння. Як зазначив Предстоятель УГКЦ, під час тих подій було зачитано грамоту Синоду Єпископів УГКЦ, яка починалася такими словами: «Сподобалося Духові Святому і нам установити на цих землях нову єпархію». Ці слова яскраво засвідчують, що справа розбудови Церкви, а зокрема заснування Самбірсько-Дрогобицької єпархії, яка святкує цього року 20-ліття, є справою Духа Святого.

Наприкінці Отець і Глава Церкви згадав про першого єпископа єпархії – владику Юліана (Вороновського), – який був «посудиною», сповненою Духа Святого. Глава УГКЦ привітав теперішнього єпископа Самбірсько-Дрогобицького – владику Ярослава (Приріза) – з 50-літтям життя та 25-літтям священичого служіння. Блаженніший Святослав побажав єпископові-ювіляру щедрих дарувань Духа Святого, які б допомагали йому у відповідальному єпископському служінні.

Після Божественної Літургії владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду УГКЦ, провів чин віднови хресних обітів, який спільно помолилися усі присутні.

Відтак із подякою звернувся владика Ярослав (Приріз): «Хочу висловити слова вдячності Господеві, який упродовж багатьох років являв на цих землях величні свої діла» (див. повний текст слова). Архиєрей із вдячністю згадав Главу і Отців Синоду УГКЦ, які 20 років тому прийняли рішення створити Самбірсько-Дрогобицьку єпархію. «Ми благодаримо Господа за дар життя владики Юліана (Вороновського), за його молитву та архипастирське служіння», – такими словами згадав владика Ярослав свого попередника на єпископському престолі, який відійшов у вічність 31 липня 2010 року. Владика подякував Главі УГКЦ за молитовну присутність на святкуваннях із нагоди 20-ліття Самбірсько-Дрогобицької єпархії та 1025-ліття Хрещення України-Русі, а також єпископам, священикам та вірним єпархії, гостям та представникам влади.

Нагадаємо, що Самбірсько-Дрогобицька єпархія УГКЦ була заснована грамотою Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського, Глави УГКЦ, від 12 липня 1993 року за рішенням Синоду Єпископів УГКЦ від 16-31 травня 1992 року. Історично єпархія відновилася із давньої Самбірської єпархії, літописні згадки про яку датуються ХІІІ ст. Із ХV ст. вона називалася «Перемишльсько-Самбірська», а в ХVІІ ст. – «Перемишльсько-Самбірсько-Сяноцька».

Першим єпископом став владика Юліан (Вороновський), інтронізація якого відбулася в катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича 17 квітня 1994 року. У 2006 році єпископом-помічником єпархії призначено владику Ярослава (Приріза), якого 24 грудня 2011 року Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, увів на престол Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

Нині в єпархії діє духовна семінарія, в якій виховуються майбутні священнослужителі. Щороку заклад закінчує 10-12 осіб, котрі згодом душпастирюють не лише на території Самбірсько-Дрогобицької єпархії, а й поза її межами.

У Катехитичному інституті вірні навчаються катехитичного та дяківського служіння, а також іконопису. Соціальним служінням займаються священики та працівники єпархіального «Карітасу». При благодійній організації надається духовна та психологічна підтримка дітям-інвалідам, родинам мігрантів, літнім людям. Під патронатом «Карітасу» працює реабілітаційний центр «Назарет» для осіб з алкогольною та наркотичною залежностями, а також спільнота «Наша хата», де мешкають безхатченки.

о. Олег Чупа,
Прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії
Фоторепортаж Радіо “Воскресіння”

 

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.