Завершився душпастирський візит Глави УГКЦ до Луцького екзархату

Останнього дня канонічної візитації Луцького екзархату УГКЦ, 31 березня 2013 року, Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, освятив іконостас у храмі Святого Василія Великого в Луцьку. Після цього він очолив Архиєрейську Божественну Літургію у співслужіннні з владикою Йосафатом (Говерою), Екзархом Луцьким в катедральному соборі Різдва Пресвятої Богородиці.

На початку проповіді (слухати) Першоієрарх УГКЦ подякував за присутність о. Володимиру Подольцю, котрий очолив делегацію УПЦ КП, та привітав усіх братів і сестер РКЦ із Великоднем, який вони відзначають цього дня. «Нехай воскреслий Христос щедро благословить вас, щоб усі рани, які носимо в серцях, зокрема всім відома рана Волинської трагедії, силою прощення і благодаті воскреслого Христа були загоєні та зцілені. Христос воскрес і нехай вас воскресить», – побажав він. Верховний Архиєпископ УГКЦ привітав також і представників міської влади м. Луцька, наголошуючи, що тільки та влада, яка є з народом, має майбутнє.

«П’ять років існування Луцького екзархату є новим періодом в історії Унійної Церкви – древньої та історичної на землях Волині, яка була знищена і воскресла з Христом», – сказав проповідник, звертаючись до духовенства, монашества і вірних. Він також  привітав  владику Йосафата із п’ятою  річницею єпископського рукоположення: «Бажаю вам, щоб із Божою благодаттю, підтримкою Церкви і добрих людей на святій волинській землі храми росли щодня».

Повертаючись до слів недільного Євангелія, Предстоятель УГКЦ зазначив, що Христос прийшов на землю повернути кожному Боже синівство, щоб «кожен став сином і дочкою Небесного Отця через прощення, яке Він [Син Божий] нам приніс». «Завдяки воскресінню Христа ми можемо позбутися внутрішнього розбиття і почати нове повноцінне життя, яке можливо лише у вірі. Бо тільки  віра єднає людину з Богом», – переконував він. На думку Глави Церкви, той, хто отримає відпущення і очищення власних гріхів, може бути свобідним і здатним будувати свобідну, вільну, багату і процвітаючу державу.

Наприкінці Літургії о. Роман Бегей, парох храму Святого Василія Великого, висловив слова подяки Главі і Отцю УГКЦ та привітав владику Йосафата з ювілеєм єпископського служіння.

По завершенні Літургії Блаженніший Святослав поділився з присутніми враженнями від канонічної візитації Луцького екзархату. Насамперед він подякував Екзарху Луцькому за ревне архипастирське служіння: «Ви так тихо, з великою покорою, даєте цій землі та її людям силу Христового воскресіння, з якою воскресає наша Церква на цих теренах».  Він також подякував духовенству та монашеству екзархату, зазначаючи, що в чернечих обителях він побачив «справді тих осіб, які кладуть життя за своїх овець і свою Церкву». «Часто духовенство тут жертвує не лише власним життям, а й життям своїх сімей, дітей, відмовляючись від земного достатку та добробуту. Таким життям вони закладають підвалини для  нашої Церкви на  цій землі, відроджуючи її та спасаючи людські душі», – додав Верховний Архиєпископ.

Предстоятель УГКЦ відзначив і гостинність представників інших конфесій на цих землях: «Мені було приємно те, що у володимир-волинському соборі УПЦ МП, де поховані три наші митрополити-єпископи і де знаходиться Хрест, перед яким молився святий Йосафат (Кунцевич), ми змогли помолитися разом і були прийняті з прихильністю. Ми відчули приязнь і християнську привітність і з боку духовенства УПЦ КП. Вдячний вам за те, що Українські Церкви вміють дружити, зокрема на цій землі», – зауважив він. Як відомо, Блаженніший Святослав протягом усіх днів свого візиту зустрічався також із представниками влади Рівненської та Луцької областей. Тому він не оминув їх увагою, дякуючи за порозуміння та співпрацю, адже важливим є те, щоб влада була однією та однаковою для всіх. «Бажаю вам служити людям так, як їм послужив сам Ісус Христос. А Він нехай благословить вас і ваші родини», – побажав промовець представникам влади.  Глава Церкви засвідчив теж повагу і любов до мирян Луцького екзархату: «Ви живете тут як справжні “живі” християни, які відчувають свою християнську місію в житті».

Підсумовуючи все сказане, Блаженніший Святослав наголосив, що екзархат сьогодні подібний до гірчичного зерна, яке є найменшим з усіх, але має в собі таку життєву силу, що «з нього виросте найбільше дерево, у кроні якого птахи небесні знайдуть свій  відпочинок».

Наостанок владика Йосафат подякував Отцю і Главі УГКЦ: «Ми вдячні вам за цю нагоду молитися з вами, адже діти завжди хочуть присутності свого батька. Ми засвідчуємо вам свою любов та відданість і ми готові далі розвивати наші спільноти тут, на цій землі».

Департамент інформації УГКЦ

 

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.