X Світовий конгрес українців вшановуватиме жертв Голодомору 1932-33 років

Гасло конгресу – слова Лесі Українки Contra spem spero. “Цим ми хочемо дати відчути, що українська діаспора, попри всі негаразди, далі вірить у силу українського народу і сприятиме процесам євроінтеграції, демократизації та українізації України», – зазначив 20 серпня під час прес-конференції проводу Світового конгресу українців президент СКУ Євген Чолій. Діаспора під час конгресу започатковує відзначення 80-тої річниці Голодомору-геноциду 1932-19333 років.

В рамках конгресу відбулась пам’ятна хода від Національного університету «Львівська політехніка» до пам’ятника Тарасу Шевченку, де відправили панахиду за жертвами Голодомору і поклали до підніжжя пам’ятника  квіти.

Пам’ятну програму буде продовжено під час офіційного відкриття Х Світового Конґресу Українців, що в цей день пройде у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької від 18:00 до 21:00 год.

У роботі Конґресу візьмуть участь представники складових організацій СКУ, які сьогодні діють у 33-ох країнах світу, та представники організацій ще з 14 країн, з якими СКУ підтримує зв`язки, а також широка українська громадськість з України та діаспори. На СКУ полагоджуватимуть  статутні питання, відбудуться три головні тематичні сесії: «Євроінгерація – запорука незалежності України та сприяння її демократизації», «Світове українство у просуванні спільних інтересів», «Голодомор 1932-33 рр.: правда перемагає». На круглих столах будуть накреслені  завдання допомоги Україні з Євроінтеграції, пропозиції до українського уряду щодо сприяння розвитку світового українства і вшанування Голодомору. Конгресові комісії відзвітуються  і буде обраний новий провід СКУ.

 

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.