Владика Ярослав (Приріз) у Томину неділю: «Страх і відчай апостолів розтанув у світлі присутності воскреслого Ісуса»

Страх і відчай розтанув у світлі Його присутності, в їхньому житті засвітило світло, яке починає щораз сильніше проникати до їхнього серця. З такими словами 19 квітня, у Провідну неділю, до вірних звернувся владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький. Цього дня єпископ відслужив Божественну Літургію в катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича.

Пояснюючи недільне євангельське читання, владика Ярослав сказав: «Посеред розбитого життя і складних ситуацій Ісус приходить і змінює хід події». Саме на цю рису Божої присутності вказують слова євангелиста Йоана: «Тоді прийшов Ісус, став посередині, та й каже: Мир вам».

У цей час апостоли, побоюючись юдеїв, зібралися в єрусалимській світлиці. Щораз нові повідомлення доходили до них: «Гріб пустий», «Вони Його викрали», «Я бачив Господа», – які спричиняли ще більше замішання в їхніх умах. І ось сім днів після воскресіння, першого дня тижня, Ісус став посередині і сказав: «Мир вам». «Страх і відчай розтанув у світлі Його присутності, у їхньому житті засвітило світло, яке почало щораз сильніше проникати до їхнього серця», – сказав проповідник.

Воскреслий Господь звертається до апостола Томи і запрошує його доторкнутись ран. “Для Апостола ці рани мали підставове значення”, – наголосив єпископ. Бо вони свідчили про тотожність Розп’ятого з Воскреслим. А доторкнутись до ран означало, особисто досвідчити, що Божа сила є більшою від найбільшого зла.

Відтак проповідник наголосив: «Рани Ісуса були нагодою до пробудження в Томи віри». Слово Боже нас переконує сьогодні, що саме в цих ранах ми можемо зустріти Господа, що ці рани не мусять бути останнім словом в нашому житті, а навпаки, для люблячого і всемогутнього Бога вони можуть стати нагодою виявити на нас Свою любов і всемогутність.

Наприкінці владика Ярослав побажав вірним, щоб кожна Літургія була для них автентичним пережиттям зустрічі з воскреслим Господом. Таким місцем зустрічі з Богом є також наші зранення. «Скажімо Богові: Господи, діткни своєю рукою моїх ран, ран мого народу, моєї держави… Нехай Твоя любов і Твоя сила перемінять ці наші рани на джерело миру, зцілення, щоб ми як народ, як нація могли щирим серцем покланятися Тобі, визнаючи за апостолом Томою: “Ти – Господь наш і Бог наш!”», – закликав вірних проповідник.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.