Владика Борис Ґудзяк здійснив душпастирський візит у Голландію

20140528_gudziak28 травня – 2 червня відбувся перший душпастирський візит владики Бориса Ґудзяка до Голландії. Під час візиту владика Борис відвідав Амстердам, Гаагу, Гронінген, Роттердам та Утрехт, де зустрівся з представниками української спільноти та Посольства України в Нідерландах, католицькими єрархами та представниками різних голландських організацій.

Архієрейські літургії та зустрічі з громадами відбулися в Гаазі, Гронінгені та Утрехті.

“Досі в Нідерландах не було греко-католицького священика. Наші вірні переважно відвідували храми Російської Православної Церкви або польські римо-католицькі громади. Період Майдану – мобілізації та об’єднання – допоміг українцям в Голландії бути активнішими у написанні різних петицій та прохань, щоб з’явився священик. З середини квітня богослужіння відбуваються в Утрехті, проте священик – о. Олег Зимак (ЧНІ) доїжджає з Бельгії і богослужіння не є регулярними”, – розповів владика Борис.

«Наші вірні проявляють великий ентузіазм, вони бажають духовного життя і потребують спілкування у середовищі, де християни і українці можуть почуватися безпечно. Церква покликана виконувати місію збереження культури. Проте, наше пасторальне служіння має бути церковним. Ми хочемо допомагати українцям в Голландії, але не бажаємо створювати етнічного музею, а прагнемо, щоб наші служіння були відкритими для всіх людей доброї волі», – зазначив владика Борис.

Владика також додав, що католицькі єрархи Нідерландів, а під час візиту він зустрічався з єпископами в Гаарлемі, Гронінгені та Утрехті, підтримують українців греко-католиків у їх бажанні створити власні спільноти.

Одна з важливих зустрічей відбулася з єпископом Йозефом Пунтом, єпархія Гарлем-Амстердам. Під час зустрічі єпископи обговорили питання і проблеми українських вірних в Нідерландах та виклики, що лежать перед сучасною об’єднаною Європою, до якої прагне увійти Україна. Єпископ Пунт подарував українській єпархії в Західній Європі надзвичайно цінний дар – мощі святого Андрія Первозванного.

Цікавими і натхненними були зустрічі з представниками Асоціації «Покров» та організації «Socires» в Гаазі. Асоціація «Покров» – це мережева організація, що об’єднує 10 католицьких громад візантійського обряду в Голландії. Такі громади з’явилися ще після Другої  світової війни, але парасолькова організація «Покров» створена аж у 1996 році. «Члени організації «Покров» зберегли візантійський обряд ще з повоєнних часів і були дуже раді бачити молодих греко-католиків, а зокрема священиків і семінаристів», – зазначив владика Борис.

«Socires» – це експертний центр, що займається дослідженнями громадянського суспільства, допомагає розбудовувати співпрацю між державою, бізнесом та громадським сектором, а також досліджує роль релігії в публічному просторі. Представники «Socires» запропонували для потреб греко-католиків каплицю у їхньому офісі.

Не менш важливими та продуктивними були зустрічі владики Борис Ґудзяка в Посольстві України. З Надзвичайним та Повноважним Послом України в Нідерландах Олександром Горіним владика обговорив питання українців в Голландії, де за різними підрахунками мешкає від 5 до 10 тисяч українців, під час сезонних робіт, їх кількість збільшується до 15 тисяч. Також є багато студентів-українців, що навчаються в голландських університетах. Олександр Горін наголосив на важливості ролі Церкви в об’єднанні українців та пообіцяв своє сприяння.

http://ugcc.fr/

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.