Владика Богдан (Дзюрах): «Територію Майдану потрібно поширювати далі!»

Великий суд відбувався останніми місяцями на нашій землі. Під час нього спадали маски та виявлялися приховані вчинки, як достойні і величні, так і ниці та нелюдські. Господь у своєму великому милосерді скоротив дні нашого випробування і вже те, що було вчора поволі відходить в історію. Проте через ці події історія України змінилася назавжди. Про це сказав владика Богдан (Дзюрах), Адміністратор Патріаршої курії УГКЦ, 23 лютого під час Архиєрейської Божественної Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві.

За словами єпископа, історія України вже ніколи не буде такою, якою була до листопаду минулого року. Перед лицем Всевишнього та усього світу, український народ показав свою велич, доброту і рішучість відстоювати Богом дані права: свободи, справедливості, гідності. «Ми віримо, що будучи на небі наші герої є нашими заступниками і молитвениками, так, як і Архангел Михаїл, захисник Києва», – сказав проповідник.

Пам’ять, молитва і солідарність, на переконання владики Богдана, є ключовими рушіями подальшої поведінки українського народу. «Наша пам’ять повинна найперше відноситися до Бога, в якого найменше добро не буде забуте, та героїв Майдану, бо вони віддали життя за нас з вами. Який би був далі масовий терор, якби вони не зупинили зла на собі?» – сказав він.

Владика Богдан закликав пам’ятати героїв Майдану завжди, а не лише у дні жалоби, бо «доки народ пам’ятає своїх героїв, він має майбутнє».

На думку єпископа, те, що відбувалося у нашій державі, стало наслідком непошанування Божого закону, Його заповідей. Адже, якщо суспільство нехтує Божими законами, починається авторитаризм, диктатура і вакханалія зла. Таким чином, ми повинні будувати нашу державу на фундаменті Божого закону, який має стати законом усього нашого життя. «Пам’ятаймо, що віднині доля України буде вирішуватися не в її серці – столиці Києві, а в серці кожного», – вважає владика Богдан.

Крім цього, ми повинні молитися до Господа за зцілення наших ран, щоб наші серця не наповнювалися гнівом, злістю, ненавистю і почуттям помсти. Бо такі почуття принижують нашу гідність і провокують до зла.

«Любов врятує Україну. Ця любов має виразитися у вияві солідарності, який ми відчули на власному досвіді. Адже стали свідками нечуваної солідарності наших людей. Цю хвилю солідарності ми повинні підтримати і поширити далі», – продовжив владика Богдан.

Насамкінець єпископ закликав усіх не забувати тих, хто потребує допомоги. Найперше тих, які постраждали, сім’ї загиблих, покалічених, адже відтепер нашим обов’язком є піклування про них.

«Подивімося навколо себе і не будьмо байдужими до потребуючих нашої уваги, підтримки, любові. Потрібно територію Майдану поширювати далі!» – сказав владика Богдан (Дзюрах).

Після Літургії усі спільно помилилися Панахиду за загиблих героїв Майдану, яких тепер називаємо «Небесною сотнею».

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.