Віра повинна бути щирою, а не лицемірством. Єпископ Риму відвідав чергову парафію

Справжня віра є щирою, а не лицемірною, це означає «перебувати в Христі». Такою була головна думка, яку Єпископ Риму Франциск старався донести до вірних, відвідуючи одну із своїх найвіддаленіших парафії. У неділю, 3 травня 2015 р., Папа побував на парафії Пресвятої Марії Цариці Миру в містечку Лідо-ді-Остія, що розташоване на морському побережжі приблизно 30 кілометрів на південний захід від Риму, але належить до римської міської агломерації.

Відвідини відбулися ввечері та проходили згідно із звичною програмою, якої Святіший Отець Франциск дотримується під час таких заходів: він зустрівся з хворими й похилими віком, з дітьми і молоддю та з родинами, які охристили дітей протягом року, що минув, а перед початком Євхаристійного богослуження висповідав кількох парафіян.

Місце зустрічі з хворими та похилими віком – парафіяльний спортивний зал – стало для Папи нагодою звернути увагу на одну важливу річ: до місця, в якому, зазвичай, граються діти й молодь, сьогодні прибули ті, які мають «мудрість життя і досвіду» і «мудрість болю й терпеливості». За його словами, коли в громаді похилі віком та хворі занедбані, то у ній щось негаразд, чогось не вистачає: молодь, діти, є носіями життя й майбутнього, але потребують мудрості та терпеливості.

Далі на парафіяльному подвір’ї Святішого Отця гаряче вітали діти і молодь, представники яких вручили подарунки й поставили два запитання: як підтримувати живою радість служіння та як запалити цю радість і надію в ближніх? Відповідаючи, Папа зауважив, що треба вміти приймати рішення, які приносять радість, оту радість, яка випливає зсередини і пов’язана із перемогою над собою і над спокусами. З іншого боку, радість неможливо купити чи виграти в лотереї, вона є даром Святого Духа, а тому потрібно просити її на молитві. «Свідчення і радість. Постійно мати в голові ці два слова. І в жодному разі не сумувати. Бо смуток – це характеристика егоїзму, людини, яка хоче все тільки для себе», – підсумував Святіший Отець.

«Найкращим спадком, який можемо передати дітям є світло віри разом з християнським свідченням», – зазначив Папа Франциск, зустрічаючись з родинами, які охристили дітей протягом року. Він заохотив батьків ходити разом з дітьми стежками віри, не обмежуватися Хрестинами, Першим Причастям та Миропомазанням, але постійно намагатися наближатися до Бога через активну участь в житті парафії.

Христові слова, які Він часто повторював, про те, що необхідно, аби учні перебували у Ньому, стали темою проповіді, яку Святіший Отець виголосив під час Святої Меси, висповідавши перед її початком чотирьох парафіян. «Християнське життя, – наголосив він, – означає якраз оте перебування в Ісусі».

Спаситель пояснив це на прикладі виноградної лози: відтята гілка вмирає і не приносить плоду. Ці гілки навіть можуть придатися для різних речей, «але не принесуть плоду». А коли гілка з’єднана із стовбуром, то отримує життєдайні соки, розвивається і приносить плід.

«Перебувати в Ісусі, – пояснив проповідник, – означає бути з’єднаним з Ним, щоб отримувати від Нього життя, любов і Святого Духа. Це правда, – додав він, – що всі ми є грішниками, але якщо перебуватимемо в Ісусі, як гілки з лозою, то Господь іноді приходить, підрізає трохи, щоб ми завжди могли приносити плоди. Але коли відпадаємо, не перебуваємо у Господі, є християнами на словах, але не в житті, то ми є християнами, але мертвими, які не приносять плодів».

Перебувати в Ісусі, за словами Папи, означає мати бажання отримати від Нього життя і прощення, шукати Його, молитися, приступати до Святих Тайн, і – що найважче – чинити Його діла. А існують ще інші гілки, про які Ісус говорив на іншому місці: ті, які назовні показують себе учнями Ісуса, але чинять діла, незгідні з цим званням, тобто, лицеміри. «Ісус є добрим, Він запрошує нас перебувати у Ньому і дає нам сили, а коли оступимося в гріхи, бо всі ми є грішниками, Він прощає нам, бо – милосердний. А бажає Він всього дві речі: щоб ми перебували в Ньому і щоб не були лицемірами. Тоді християнське життя прямуватиме вперед», – підсумував Святіший Отець.

Радіо Ватикан

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.