Відійшов у вічність видатний диригент і композитор духовної музики кардинал Доменіко Бартолуччі

«Всіма улюблений і шанований священик, видатний композитор і музикант»: такими словами Папа Франциск згадує кардинала Доменіко Бартолуччі у телеграмі співчуття з нагоди його кончини 11 листопада у віці 96 років. Кардинал Бартолуччі був керівником Папської Сікстинської музичної капели в період з 1956 по 1997 рік. Папа пише, що новопреставлений виконував своє служіння, «мудро освоюючи дорогоцінний скарб поліфонії, що підносить серце до похвали Богові».
Похорон кардинала Бартолуччі відбудеться 13 листопада о другій половині дня. Похоронну Месу здійснить кард. Анджело Содано, а потім Папа Франциск очолить обряд Commendatio і Valedictio.
Кардинал Доменіко Бартолуччі змінив на посту керівника Сікстинської капели видатного попередника – композитора Лоренцо Перозі. Новий диригент провів реформу, якої Папська капела давно потребувала, і насамперед його заслуга полягає у створенні школи для підготовки юних співаків. Маестро Бартолуччі організував також постійний склад дорослих півчих хору.
Крім безлічі інших духовних піснеспівів, кард. Бартолуччі є автором кількох Месс, в тому числі написаних на прохання Папи Павла VI для Другого Ватиканського собору. Написав книгу – «Меси з чергуванням григоріанського співу».
Кардинал Доменіко Бартолуччі так визначав мету свого служіння: «Зробити можливою зустріч з Господом». Саме про це він говорив перед мікрофоном Радіо Ватикану: «Я так радий бачити цей найбільший інтерес: люди як і раніше люблять духовну музику, цю воістину велику музику. Хто займається священною музикою, той постійно згадує Ісуса Христа, Який здійснював Месу в Світлиці Тайної Вечері».

http://ru.radiovaticana.va

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.