В родинному селі Заздрість на Тернопільщині вшанували пам’ять Патріярха Йосифа Сліпого з нагоди 123-ї річниці від дня його народження

17 лютого 2015 року в родинному обійсті Патріярха Йосифа Сліпого пройшли урочистості на вшанування 123-ї річниці з дня народження Патріярха Йосифа Сліпого. Святу літургію та панахиду в каплиці Музейно-меморіяльного комплексу «Рідна хата Патріярха Сліпого» відслужив місцевий парох о. Андрій Козак. Звертаючись до вірян, він сказав, що гірчичне зерно маленьке і непомітне, але посаджене в землю і відповідно доглянуте, воно дасть пишний кущ і багато насіння. Так і малий хлопець з подільського села став великим церковним і світським мужем, повів за собою силу-силенну людей.
У Музейно-меморіяльному комплексі було відкрито виставку пам’яток про Йосифа Сліпого з приватної збірки Степана Павлішака, мешканця районного міста Самбір, що на Львівщині. Серед експонатів – відомі і раритетні пропам’ятні стрічки з різних заходів по цілому світі, присвячених Патріярхові, конверти, марки, світлини, буклети. Пан Павлішак розповів, як понад 20 років тому почав займатися колекціонуванням книжок, преси, філателістики та нумізматики, пов’язаних з особою Патріярха, а на завершення подарував музеєві у Заздрості підбірку пропам’ятних стрічок, котра збагатила музейну скарбницю.
У виступах на відкритті виставки звертали увагу на те, що Патріярх Йосиф Сліпий мав два дороговкази: любов до Бога і до України. Він розумів, що віра і наука повинні йти пліч-о-пліч. Якраз цього року виповнюється 85 літ з того часу, коли Йосиф Сліпий був обраний дійсним членом Наукового Товариства ім. Т.Шевченка.
Прибулі на урочистості разом із директором Ольгою Шелігою учні місцевої школи ім. Йосифа Сліпого з захопленням слухали спогади родичів та старших односельчан Патріярха, котрі численно прийшли до Музейно-меморіяльного комплексу, щоб згадати свого славного родича і земляка. Жваве спілкування при скромному почастунку в трапезній прикрасила мистецьким деклямуванням поезій про Патріярха власного авторства завуч школи Галина Архитко.

Прес-служба Товариства «Свята Софія»

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.