В день пам’яті Пратулинських мученників

В день пам’яті Пратулинських мученників в колишній катедрі давньої Холмської єпархії відслужили Літургію

23 січня 2014 року у місті Холмі (Польща), в колишній катедрі давньої Холмської Єпархії Греко-Католицької Церкви була відслужена Божественна Літургія з нагоди літургійного спомину Пратулинських мученників. У літургії взяли участь духовенство і миряни Української Греко-Католицької та Латинської Церков. Окрім Літургії самі урочистості розпочалися вже напередодні ввечері, де в семінарії у Любліні була відслужена Велика Вечірня, а відтак ранком Утрення за чином укладеним спеціяльно для цього літургійного дня. Урочисту Божественну Літургію очолив митрофорний протоєрей д-р Стефан Батрух, парох Холмської парафії св. Миколая з яким співслужили прот. Богдан Панчак, настоятель греко-католицьких питомців в Митрополичій духовній семінарії у Любліні, о. Сергій Стесенко, докторант Люблінського католицького університету, що проживає у семінарії і надає літургійну та сакраментальну послугу і о. Генрик Круковський, канонік катедральної капітули Замойсько-Любачівської єпархії РКЦ. Дияконував під час Літургії і виголосив проповідь диякон д-р Петро Сивицький, науковий працівник ЛКУ. Літургійний спів виконував хор семінарії св. Йосафата, з яким співзвучно заносили свої молилитви багато аспірантів з різних університетів міста Любліна, які прибули на богослуження до Холму. Серед мирян, які брали участь у Літургії, були миряни як з місцевої латинської парафії Різдва Пресвятої Богородиці, храм якої до 1875 року і був катедральним собором Холмської єпархії Греко-Католицької Церкви, так і з інших парафій, які вже не один рік з нагоди пам’яті Пратулинських мучеників приїжджають до Холму, оскільки в багатьох з них як вірних Латинської Церкви українське коріння, а їхні предки були греко-католиками.

Цього року виповнюється 140 років з дня геройської смерті тринадцятьох українських греко-католиків, що загинули в Пратулині. У своїй проповіді диякон Петро перелічивши кожного по-іменно і назвавши його стан, майже усі вони були одружені і мали сім’ї, звернув увагу вірних на їхні геройські чесноти як мучеників, оскільки вони не завагалися віддати своє життя за приналежність до Греко-Католицької Церкви і збереження її властивої літургійної традиції, не бажаючи а ні приймати синодального обряду, який почала запроваджувати російська адміністрація, а ні тим більше переходити до Російської Православної Церкви. Геройсько пролита ними кров утвердила тисячі інших вірних Греко-Католицької Церкви на Холмщині і Підляшші бути вірними справі єдності з наступником апостола Петра.

Пам’ять про Пратулинських мучеників літургійно відзначається також і в Латинській Церкві у Польщі, особливо в її Сідлецькій Єпархії, єпископ-помічник котрої Петро Савчук (Piotr Sawczuk) цього дня виступав на Польському Радіо і звернув увагу слухачів, що велика кількість латинських парафій на терені їхньої єпархії в дійсності раніше були унійними, тобто греко-католицькими і вони зі свого боку щороку організовують прощі до Пратулина, щоб вшанувати їхній геройський подвиг.

По закінченні відправи в Холмі, місцевий латинський парох – о. прелат Тадей Кондзьолка подякував греко-католикам за те, що вони не забувають відзначати пам’ять Пратулинських мучеників і щороку як наслідок чимраз більше вірних приходить на богослуження. Також о. Тадей по-інформував духовенство УГКЦ про хід робіт, які провадяться в підземній частині храму щодо належного впорядкування, де як відомо в 1264 році був похований король Руси Данило, а відтак і владики Холмської єпархії, над якими незабаром має відбутися ідентифікаційний процес.

По закінченні відправи митрофорний протоєрей Стефан закликав присутніх вірних пам’ятати, що літургійна різноманітність в Католицькій Церкві виявляє красу у поєднанні її багатьох барв. Відтак усі присутні гості були запрошенні до парафіяльного дому на святкову трапезу, після якої успішно повернулися до Любліна.

Інформацію подав о. Сергій Стесенко

Увага! Запрошуємо на цю тему послухати серію радіорограм “Повстанське Різдво” за участю автора книги “Галицький рід” сестри Володимири Максимів ЧСВВ  та редактора Радіо Воскресіння Любомири Бурки на нашому сайті:

Чекаємо відгуків на адресу luba@rr.lviv.ua/ Дякуємо за увагу!

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.