Усі ми є грішниками, що потребують прощення. На молитві «Ангел Господній» з Папою Франциском 7 вересня 2014

У роздумуванні перед молитвою «Ангел Господній», яку Папа Франциск проказав у неділю 7 серпня 2014 р., разом з паломниками, зібраними на площі святого Петра у Ватикані, він окремо заторкнув тему братерського напоумлення, вказавши, що всі ми є грішниками, які потребують прощення.

Посилаючись на євангельське читання з 18-го розділу Євангелії від святого Матея, яке в той день читали в римо-католицьких храмах, Святіший Отець говорив про те, як по-християнському напоумлювати ближнього, який чинить те, що не є добрим.

Папа Франциск вказав, що потрібно докоряти з любов’ю та лагідністю. Насамперед треба уникати обмови та пліткування в громаді, адже Ісус повчав: «піди й докори йому віч-на-віч». Відповідним наставленням є лагідність, обережність, покора, дбання про того, хто чинить зло, уникання таких слів, які б могли поранити, а навіть вбити брата. «Бо ж, як ви знаєте, навіть слова вбивають!» – підкреслив Святіший Отець. Коли ми когось обмовляємо, несправедливо критикуємо, тим самим вбиваємо його репутацію. На думку Папи, до цього слід ставитись дуже серйозно.Тактовність, говорячи віч-на-віч, запобігає надмірному приниженню грішника. В світлі цієї вимоги можна зрозуміти і дальші кроки, які вказані в євангельському уривку, а саме – включення свідків, а потім і цілої громади. Йдеться про те, щоб допомогти братові зрозуміти, що він скоїв. Але це повинно допомогти також і нам звільнитись від гніву чи образи, які не ведуть до нічого доброго. Християни не повинні ображати чи поводитись агресивно. «Це не по-християнському», – наголосив Святіший Отець.

Він зауважив, що ми повинні по-братерському напоумлювати одні одних, визнаючи власну грішність, усвідомлюючи, що перед Богом усі ми є грішниками і всі потребуємо прощення. За словами Папи, є дві умови доброї участі у Службі Божій – визнати, що всі ми є грішниками і всім Господь дає Своє милосердя.

Текст із сайту Радіо Ватикану

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.