У засіданні Міжнародної ради з питань катехизації взяв участь Владика Богдан (Дзюрах)

25 вересня 2013 року владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, узяв участь у робочому засіданні Міжнародної ради з питань катехизації при Папській раді сприяння новій євангелізації. Міжнародна рада з питань катехизації (COINCAT) – це дорадчий орган, до якого належать представники помісних католицьких Церков різних традицій і який має завдання координувати катехитичне служіння в усій Католицькій Церкві.

Цьогорічне засідання відбулося напередодні Міжнародного конгресу катехитів та Прощі катехитів. Учасники заходу заслухали дві доповіді: д-р Петрок Віллей, професор із Бірмінгема, представив сучасний стан катехизи у світі, а владика Ріно Фізикелла, президент Папської ради сприяння новій євангелізації, виступив із доповіддю «Катехиза в контексті нової євангелізації».

Після кожного виступу відбулася широка дискусія, під час якої присутні звернули увагу на різні завдання і виклики, що стоять перед Церквою сьогодні в ділянці катехизації. Ішлося, зокрема, про необхідність віднаходити нові способи проповідування Христової Благовісті в сучасному світі, щоб Церква могла давати відповіді на запитання людини нашої епохи, про підготовку катехитів, які мають бути справжніми вчителями віри для тих, кому викладають християнське вчення, про важливість розвивати катехизацію дорослих тощо.

Представник УГКЦ у своїх виступах і коментарях підкреслив важливість християнської сім’ї як першого місця катехизації дітей та молоді і пов’язану з цим необхідність розвивати катехизацію дорослих і родин. Досвід переслідуваної Церкви показав, – як розповів учасникам засідання владика Богдан, – що навіть у періодах, коли Церква офіційно була заборонена чи обмежена у своїх можливостях проповідувати Слово Боже, віра не вмерла часто саме завдяки тому, що передавалася всередині християнських родин від покоління до покоління.

Окрім цього, промовець звернув увагу на роль Літургії та іконографії в процесі передавання віри, що є особливо характерним для християнського Сходу. «Посланці святого Володимира Великого, які вернулися з Царгорода, були вражені не якоюсь вишуканою доктриною, а живим досвідом участі в богослужінні, і то такою мірою, що могли свідчити своєму князеві: «Тепер ми знаємо, що там справді Бог живе поміж свого народу», – поділився представник УГКЦ з присутніми.

Щодо осіб, які мають стати вчителями віри для християн ХХІ століття, то Секретар Синоду Єпископів УГКЦ пригадав свідчення ісповідників віри та новомучеників минулого століття. «Церква щодня спогадує пам’ять святих, осіб, які втілили у своєму житті євангельський ідеал, осягнули повноту віри. Тож Господь невипадково дарував Церкві важку, а водночас величну ласку мучеництва в минулому столітті, бо саме мученики вчать нас, – більше власним прикладом ніж словами, – що означає жити вірою і вмирати за віру», – зауважив доповідач. Він закликав також наново відкрити пасхальний вимір християнського буття, щоб у нинішньому світі, який часто паралізований страхом і безнадією, у радості свідчити воскреслого Христа – переможця смерті, страху і гріха.

Додамо, що 26–27 вересня в Римі проходитиме Міжнародний конгрес катехитів, в якому візьмуть участь понад дві тисячі катехитів з усього світу. А 28–29 вересня відбудеться Проща катехитів, на яку прибуде 20 тисяч катехитів, у тому числі майже 200 – з України.

Департамент інформації УГКЦ