У Римі обрано нову Головну Управу Сестер Чину св. Василія Великого

Як ми уже повідомляли, від 8 до 24 липня 2013 р. у Римі триває Х Генеральна Капітула Сестер Чину св. Василія Великого. У п’ятницю, 19 липня, коли за новим календарним стилем відзначався літургійний спомин святої Макрини, сестри святого Василія Великого, яка вважається засновницею жіночої вітки василіянської монашої традиції та є покровителькою Сестер Чину св. Василія Великого, святкову Божественну Літургію для учасниць капітули очолив владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ, Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії. Того дня Сестри Василіянки також спогадували 60-річчя централізації Чину, тобто об’єднання монастирів під проводом Головної Управи в Римі.

Після святкового обіду сестри-делегатки почали голосування за обрання Головної Настоятельки. Асистентом під час голосувань був о. Костянтин Адам, ЧП, Ректор Папського Інституту «Angelicum», експерт з канонічного права. Архимандринею на наступне шестиріччя була обрана м. Дія Стасюк з Провінції Пресвятої Трійці в Україні. Зазначимо, що мати Дія вже виконувала це служіння у 1989-2001 роках.

Наступного дня відбулися вибори Головних Дорадниць, які допомагатимуть Головній Настоятельці в управлінні Чином. Першою Дорадницею та Заступницею обрано с. Лідію Анну Савку з США, а Дорадницями с. Марієлу Роцин з Аргентини, с. Даніелу Стефкову зі Словаччини та с. Назарію Михайлюк з України.

Сестри Чину Святого Василія Великого є міжнародним Чином, який об’єднує жіночі монаші спільноти різних Східних Католицьких Церков візантійської традиції, в основі чернечої традиції яких є правило св. Василія Великого. Об’єднаний під одною центральною Управою в Римі, Чин складається з 8 Провінцій (Аргентина, Хорватія, Польща, Румунія, Словаччина, Україна та 2 у США), 2 Віце-провінцій (Хорватія та Словаччина), 3 Делегатур (Австралія, Бразилія, Угорщина) та контемплятивного монастиря Пресвятого Серця в Міддлетаун, США.

Фото: Вислужена Головна Настоятелька м. Міріям Клара Коваль (зліва) вітає свою наступницю м. Дію Стасюк (справа).

Радіо Ватикану

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.