У міжнародній конференції про виклики майбутнього Собору Православної Церкви взяли участь богослови УКУ

18-20 жовтня у Парижі відбулася міжнародна конференція «Зрозуміти виклики майбутнього Собору Православної Церкви», участь у якій взяв старший викладач кафедри богослов’я  УКУ о. д-р Михайло Димид.

Він став першим греко-католицьким богословом і пресвітером, який офіційно доповідав у Інституті св. Сергія із часу його заснування (1925 р.). Конференція була організована Інститутом св. Сергія та Центром екуменічних студій католицького університету м. Лювен (Бельгія), за підтримки журналу «Контакт» і Коледжу бернардинів Парижу, повідомляє прес-служба УКУ.

«Підготовка Великого Собору Православної Церкви триває вже понад століття, – коментує о. д-р Михайло Димид. – Богослови вважають, що початком таких зусиль є дві енцикліки константинопольського патріарха Йоакима ІІІ 1902 і 1904 років, у яких він ставить питання про зближення усіх помісних православних церков. На думку патріарха, цього можна досягнути через плекання контактів та на спільних зустрічах, під час яких є можливість виробити спільну відповідальність за майбутнє Церкви і приймати зважені та для всіх прийнятні рішення».

Перший ректор відновленої Львівської богословської академії о. д-р Михайло Димид на конференції у Парижі виступив із доповіддю «Діаспора як фактор віднови для Великого Собору». На його думку, церкви, які народилися із діаспори, можуть багато принести церквам-матерям і майбутньому православному Собору задля місійного духу і задля своєї історії. «Їм неодноразово доводилося приймати відповідні пастирські та організаційні рішення у важких ситуаціях еміграції. Успішні зусилля у досягненні канонічного стану Української Православної Церкви Канади і Української Православної Церкви США, а також щасливе вплетення ієрархів УГКЦ в один спільний Архиєрейський Синод, незалежно від ієрархічного підпорядкування єпархій, – є позитивними прикладами у підготовці до  Православного Собору», – вважає богослов.

Учасником конференції також став засновник Інституту екуменічних студій УКУ Антуан Аржаковський. У своїй доповіді він намагався показати невідворотність інтеграцій православних діаспор у середовище свого існування. Також учасницею конференції стала випускниця УКУ, докторантка Лювенського університету Мирослава Рап. Зокрема вона виголосила доповідь на тему «Соціальна наука традиційних православних Церков в Україні».

Прес-служба УКУ

 

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.