У Львові вшанували 400-ліття відходу у вічність митрополита Київського Іпатія Потія

20 листопада 2013 року владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, очолив Божественну Літургію в архикатедральному соборі Святого Юра у Львові. Богослужіння відбулося з нагоди відзначення 400-ї річниці з дня відходу у вічність митрополита Київського Іпатія Потія.

Разом із владикою Ігорем молилися священнослужителі собору, історики, науковці та парафіяни храму.

«Це – дуже яскрава постать, про яку менше знає простолюддя, а більше відомо у церковних колах, та добре знаний цей історичний персонаж науковцям. З цієї особою тісно пов’язана віднова єдності Церкви в Русі (Україні) з Римським престолом», – зазначив у проповіді владика Ігор, вказавши на важливість внеску Іпатія Потія в справу єдності Вселенської Церкви .

Архиєрей розповів про діяльність подвижника єдності: «Митрополит Іпатій Потій розумів, що провадити боротьбу – не спосіб поширення віри, тому він дбав про освіту для священиків, засновував школи та сам навчав народ під час візитації. Цей невтомний працівник винограднику Христового, перебуваючи в складних обставинах, встигав писати й видавав полемічні твори».

Насамкінець владика Ігор подякував науковцям та дослідникам життя і діяльності митрополита Іпатія Потія за спільну молитву та пам’ять про цього «невтомного слугу Божого, світоча, що ніколи не згасає».

Після завершення Богослужіння у Львівському музеї історії релігії (пл. Музейна, 1) продовжилося вшанування пам’яті митрополита Іпатія науковою академією за участю представників духовенства, істориків та науковців.

http://www.ugcc.lviv.ua/actual/news/404-Arhirejskoju_Bozhestvennoju_Liturg.html

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.