У Львові відкрили і освятили оновлену Митрополичу Курію Римо-Католицької Церкви

У Львові відбулись урочистості з нагоди 5-ї річниці введення на престол Архиєпископа Мечислава Мокшицького та посвячення відновлених приміщень Митрополичої Курії Львівської Архидієцезії РКЦ в Україні, що на вул. Винниченка, 32. У заходах взяв участь Кардинал з Ватикану, Президент Папської ради з пастирської турботи про мігрантів Антоніо Марія Вельйо.


22 листопада в Митрополичій Базиліці Успіння Пресвятої Діви Марії відслужили Божественну літургію за участю ювіляра Архиєпископа Мечислава Мокшицького,  Голови Папської Ради у справах Душпастирства Мігрантів та Подорожуючих Кардинала Антоніо Марія Вельйо (Antonio Maria Vegli?), представників Римо-Католицького Єпископату України,  численного духовенство з України, Польщі, Італії, Німеччини, Франції, Австрії, Швейцарії та США. Разом з ними молились також єпископи Української Греко-Католицької Церкви – єпископ-помічник Київський Йосиф Мілян і єпископ-помічник Львівський Венедикт Алексійчук.

Проповідь виголосив Кардинал Казімєж Нич, Архиєпископ і Митрополит Варшавський. Секретар Апостольської Нунціатури  в Києві о. Монсеньйор Пйотр Тарнавскі оголосив текст вітального листа, якого від імені Святішого Отця Франциска надіслав Державний Секретар Апостольської Столиці Архиєпископ П’етро Паролін, та передав учасникам урочистості Апостольське благословення. Надійшло також привітання від вислуженого Державного Секретаря Ватикану Кардинала Тарцізіо Бертоне. На урочистому Богослужінні були представники УПЦ КП і УАПЦ, представники обласної і міської влади, Генеральний консул РП у Львові Ярослав Дрозд з дружиною, Почесний консул Австрії у Львові Ярослав Наконечний, делегація Люблінського Католицького Університету, керівники польських організацій в Україні, науковці, діячі культури, жертводавці й доброчинці з багатьох країн світу.

У другій половині дня відбулася церемонія урочистого відкриття та посвячення приміщень Курії Львівської Архидієцезії РКЦ в Україні. Обряд благословення здійснив Кардинал Антоніо Марія Вельйо. Також посвячені дві пам’ятні дошки, присвячені доброчинцям та цій урочистостій події. Серед гостей були також представник Конференції Єпископату Сполучених Штатів Америки, Архиєпископ-емерит Філадельфії Кардинал Юстин Регалі (Justin Rigali), представник Президента України Віктор Шемчук, заступник голови Львівської ОДА Ірина Романів. Присутні оглянули відреставровані приміщення Курії, переглянули документальний фільм про історію цього будинку. Особливу подяку львівський митрополит склав жертводавцям, завдяки яким відновлено історичний будинок Курії Львівської Архидієцезії.

Опісля відбулась церемонія урочистого відкриття та посвячення приміщень Курії Львівської Архидієцезії РКЦ в Україні, на вул. Винниченка, 32. Обряд посвячення здійснив його Високопреосвященство Кардинал Антоніо Марія Вельйо.
Довідка

Резиденція львівських римо-католицьких архиєпископів, розташована недалеко від Порохової вежі на пагорбі біля підніжжя Високого Замку на розі вулиць Кривоноса і Винниченка (колись Театинської і Чарнецького). Вона була побудована на так званій «Стрільничій Горі», що підносилася над Губернаторськими Валами, завдяки зусиллям  благодійника, архієпископа Франца де Паула Піштека.

Саме з цього місця під час подій «Весни народів» 2 листопада 1848 року на Львів падали гранати батареї генерала Гаммерштейна. Cвого часу історик і краєзнавець Антоні Шнайдер стверджував, що за давніми міськими документами саме в цьому місці, наданому 1376 року королем Владиславом Опольським, був розташований будинок львівського архієпископа Мацея.

Будівля містить у собі риси кількох архітектурних стилів. Палац був спроектований відомим архітектором Йоганом Зальцманом в стилі бідермаєру (перехідний стиль між класицизмом та романтизмом).

Розпочалось будівництво величного особняку у 1840 році. Дизайн будинку був завершений в 1844 році. Церемонія відкриття відбулася в травні 1844 року, палац був освячений архієпископом Францом де Паула Піштеком, який перебував в ньому недовго. В неділю, 1 лютого 1846 року, архієпископ-будівничий відійшов у вічність, але ще перед цим встиг придбати у власність давнішу резиденцію на площі Ринок, яка після добудови третього поверху була подарована малій семінарії.

Весь комплекс будівель нової резиденції був надзвичайно вражаючим. Палац мав портик з балконом і мансардою зі статуями єпископів.

У приміщеннях першого поверху були розташовані канцелярія, цінний архів консисторії, найдавніший документ в якому був датований 1526 роком, зал засідань, помешкання канцлера та капелана. На другому поверсі містилося помешкання архиєпископа. Третій поверх через постійні перетяги майже не використовувався – тут були розташовані дві гостьові кімнати та три великих зали.

У 1886 році палац відреставрували і його вигляд змінився. Було усунено портик, і фігури святих. Окрім резиденції архиєпископів, в будівлі знаходилось також видавництво «Бібліотека Релігійна», дієцезіальний музей ім. Я. Длугоша.

Після початку Другої світової війни, вже в грудні 1939 року з палацу, після попередньої ліквідації семінарії, перетвореної в Інститут медицини, був вигнаний архиєпископ Болеслав Твардовський. З тих пір почалося систематичне знищення цієї будівлі.

У палаці з 1944 року працювала військова медична установа, з 70-х років містилося науково-виробниче об’єднання «Система», де розроблялися технології для військово-промислового комплексу СРСР.

25 червня 2001 року палац Римо-Католицьких архиєпископів відвідав Папа Римський Іван Павло ІІ. 5 травня 2004 року в присутності заступника Державного секретаря Ватикану архиєпископа Леонардо Сандрі відбулася урочиста церемонія повернення Римо-Католицькій церкві в Україні палацу латинських архиєпископів. Саме тоді голова Держспоживстандарту України Л. Школьник і кардинал Мар’ян Яворський підписали Акт про передання будинку № 32 на вулиці Винниченка у м. Львові Управлінню Львівської архидієцезії РКЦ. Підписаний від імені уряду Акт передбачав остаточне безоплатне передання РКЦ палацу Львівських латинських архиєпископів. Нагадаємо, що впродовж 35 років у згаданій установі були розміщені адміністративні та лабораторні підрозділи Науково-дослідного інституту метрології вимірювальних і керуючих систем Держспоживстандарту України. Але, відповідно до Указу президента України Л. Кучми, керуючись рішенням постанови Кабінету Міністрів України від 2 червня 2001 року, було здійснено передачу РКЦ решти приміщень цієї будівлі. Це був четвертий і завершальний етап процедури повернення будинку. Таким чином, на підставі Указу Президента України № 279/2002 (Про невідкладні заходи щодо остаточного подолання негативних наслідків тоталітарної політики колишнього Союзу РСР стосовно релігії та відновлення порушених прав церков і релігійних організацій), повернули установу Римо-Католицької Церкви в Україні.

Після довголітньої експлуатації будинку без ремонтів, 6 років тому почалась капітальна відбудова, яка була необхідна для збереження будинку Курії в належному стані.

За матеріалами http://www.rkc.lviv.ua/

Фото з сайту Львівської архиєпархії УГКЦ

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.